Gräsroten-pengarna till elitföreningarna gör nytta ända ned till gräsrötterna. IFK Göteborg satsar på spontanfotboll för föreningslösa, Hammarby anlägger konstgräsplaner för ungdomar och Assyriska gör besök i skolor i Södertälje.

 

Svenska Spel delade ut 50 miljoner kronor till landets idrottsföreningar i höstas. Pengarna var kopplade till spelandet. När du satsade i någon av Svenska Spels spel kunde du också ge en återbäring till din favoritförening.

 

Därför kom en stor del av pengarna fotbollsföreningarna i Allsvenskan och Superettan tillgodo. Många spelglada supportrar innebar stor återbäring.

 

Den 1 juli öppnar Göteborgs Nya Arena – Sveriges mest moderna multiarena för bland annat fotboll, styrketräning och skidåkning på längden (inomhus).

 

Spontanspelare från gatan
IFK Göteborg blir en av de största hyresgästerna och flyttar hela sin ungdomsakademi inklusive dess administration till arenan ute vid Kviberg (f d LV6) i Göteborgs östra stadsdelar – där Blåvitts ungdomsakademi redan i dag har viss verksamhet utomhus.

 

I samband med det satsar Blåvitt en del av de 631 783 kronor från Gräsroten på ett nytt grepp med inspiration från England och USA: Sunday League.

 

– Det är en del av vårt sociala engagemang. Alla är välkomna till Göteborgs Nya Arena för att spela spontanfotboll, speciellt de som är föreningslösa. Vi plockar in ungdomar från gatan, helt enkelt. Lag eller enskilda spelare – alla är välkomna. Extra roligt är det om vi kan få ungdomar från förorterna att komma hit, spela fotboll och skapa nya kontakter, säger Roger Gustafsson, ansvarig för IFK Göteborgs Fotbollsakademi som också kommer att få del av pengarna i form av bland annat fler träningstider.

 

Konstgräsplan för ungdomar
Hammarby Fotboll har sedan ett par år tillbaka valt att lägga pengarna i en anläggningsfond för att kunna bygga konstgräsplaner för ungdomar.

 

– Vi har ett enormt tryck på vår ungdomsverksamhet, över 800 spelare söker sig till oss varje år. För fyra år sedan var vi 800-900 spelare, i år passerar vi 2 000 aktiva spelareI Vi försöker skapa möjligheter för alla att få spela fotboll. Samtidigt har Stockholm en enorm brist på konstgräsplaner. Därför har vi valt att lägga Gräsrotens bidrag i vår anläggningsfond och mycket tack vare bidragen från Gräsroten har vi kunnat lägga konstgräs på Kanalplans femmannaplan, Sofiaskolans femmannaplan och Årsta IP:s sjumannaplan, säger Peter Kleve, föreningschef på Hammarby Fotboll.

 

Ut i skolorna med spelare
Assyriska FF i Södertälje fick 137 353 kronor ur Gräsroten. Södertälje-klubben satsar vidare på ungdomarna.

 

– Vi kommer att göra ännu fler besök i Södertäljes skolor, där vi engagerar våra spelare. Det är viktigt att visa upp att det finns en annan sida i Södertälje än den som ungdomarna får läsa om i media. Där rekryterar vi också en del nya spelare, så skolverksamheten stärker vår ungdomsverksamhet. Vi satsar också ännu mer på sommarturnering och sommarfotbollsskola. Pengarna från Gräsroten är en ren bonus för oss som ger nya möjligheter, berättar Ninip Kino, ordförande i Assyriska FF.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån