BK Häcken invigde i den Allsvenska omstarten Bravida Arena ute på Hisingen. Gästande Helsingborgs supportrar togs emot med öppna armar när en kiosk med namn ”Rio-Kalle” designats i deras färger. Och Häcken tänker fortsätta sätta bortalaget i fokus på sin nya arena.
– Det ska vara den öppna och välkomnande arenan, säger Marcus Jodin, Marknadschef i BK Häcken.

Den historiska premiären mot Helsingborg blev en match i publikens smak och en riktig målfest. Gästernas Robin Simovic gjorde det första målet på arenan men Häcken kom tillbaka från både 0-1 och 1-2 och vann till sist, inför ögonen på 6049 åskådare, med 3-2.

Häcken, som blandat och gett inför en liten publik under säsongsinledningen, är väldigt nöjda med att flytta hem till Hisingen igen.
– Ja det är helt fantastiskt. Hem till en arena som är lagom stor, en mycket bättre arena än vad Gamla Ullevi är för oss. Den är tajt och man ser fotbollen från varje plats, säger Marcus Jodin.

Alla ska trivas
Mottagandet ska vara A och O för Häcken. Bortakiosken kommer designas om beroende på motstånd. När Hammarby spelar på Hisingen kommer kiosken heta Kennedy-kiosken och det är inte omöjligt att Kentas ”Just i dag är jag stark” kommer spelas i högtalarna. Mot Helsingborg arbetade personalen i kiosken dessutom i Helsingborgs färger.

– Det här är inte som vissa andra arenor där bortaklacken placeras uppe i ett hörn. Alla ska trivas. Bortalaget har också ett lika stort omklädningsrum som oss, fortsätter Marcus Jodin.

Gästerna från Skåne uppskattade välkomnandet.
– Jag hade läst om det innan på sociala medier. Man kan säga att det är seriens snyggaste bortakiosk, sade Daniel Andersson, ledare i Helsingborg, när han intervjuades på innerplan inför matchen.

– Vi fick ett positivt bemötande, menar Marcus Jodin. Kiosken var väldigt uppskattad. Generellt var det ett enormt tryck efter vätska. Det var ju årets hittills varmaste dag i Göteborg.

Fotboll, Allsvenskan, Häcken - Helsingborg

Många egna fans
Häcken satsade också stort på sina egna fans. Eventområdet utanför arenan var fullt av ”getingar” och klubben vill även i fortsättningen att fansen samlas utanför arenan.
– Det var bra tryck på eventområdet innan matchen. Vi hade liveband, öltält och food trucks och man kunde spela fifa eller skjuta prick, säger Marcus Jodin. Det här är nyckeln i svensk fotboll på något sätt, att man kan binda ihop en söndag på det sättet. Fansen kan träffas innan, vid arenan. Man måste inte åka in till stan innan. Arenan är ett bra ställe att träffas och umgås på.

När portarna sedan öppnades var det dryga 6000 fans på läktarna. En klar ökning mot Häckens publiksiffror på Gamla Ullevi, och klubben hoppas få behålla fansen framöver.
– Jag tror absolut att alla som var där igår kände att nu är vi hemma. Arenan ligger på samma ställe som Rambergsvallen låg. Höghusen runt arenan ligger kvar. Det gör även Lundybadet, ishallen och parkeringen. Bilden är ny, fonden densamma. Det känns som gamla arenan, men allt uppdaterat. Nytt och fräscht, menar Marcus Jodin.

image1

Skön puls
Före matchen invigdes arenan och Dennis Andersson i BK Häcken fick mottaga utmärkelser från Mats Enquist från Svensk Elitfotboll och Bert Andersson från Svenska Fotbollförbundet.

– Det var en fantastiskt dag på alla sätt. När man på förhand blickade fram mot den här dagen, hur man ville den skulle bli, så levde den upp till alla förväntningar. Det var en folkfest och vi lyckads manifestera att det här är den öppna arenan. Alla är välkomna. Det var festligt och färgglatt och en skön puls på hela Hisingen. Nästan som en film hela helheten, avslutar Marcus Jodin.

Fotboll, Allsvenskan, Häcken - Helsingborg

Fakta Bravida Arena:
Plats:
Byggd på samma ställe där Rambergsvallen stod
Maxkapacitet: 6500
Plan: 105x68m

Robert Johansson / FOTO: BK Häcken/Bildbyrån/SEF