I en 99 sidor lång rapport beskrivs akademiverksamheten för 2020 års Unicoachklubbar utförligt. Av alla 942 spelare i rapporten så var det 58 spelare som under 2020 debuterade i Allsvenskan eller Superettan. 26 av dessa startade en match.
– Rapporten visar elitklubbarnas akademiverksamheter på ett överskådligt vis och kommer vara till stor nytta för oss i framtida utveckling, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

Av alla allsvenska spelare i rapporten så är drygt hälften utbildade i någon av de åtta klubbar som fick fem stjärnor i certifieringen. Klubbarna med fem stjärnor sprider i regel sina talanger till andra klubbar, undantaget Halmstads BK där de flesta spelar kvar i klubben.

Tidigare i vinter presenterades resultatet i Svensk Elitfotbolls certifiering över akademiverksamheten gällande de 32 klubbarna inom SEF – tillika Unicoachnätverket. Samma resultat gestaltas nu mer utförligt i en 99 sidor lång rapport. Rapporten är gjord av Robert Johansson, Kommunikationschef på Svensk Elitfotboll, analysen bidrar Lenny Asp med, tidigare elitfotbollsspelare och numera statistiker.

Två av sidorna i rapporten går åt till en djupare analys av spelarutbildningen de senaste 20 åren. Där framkommer att klubbarna i Stockholm förbättrat sig avsevärt gällande att ta fram elitspelare under tidsperioden. De klubbarna förser andra klubbar i närområdet med spelare men också andra elitklubbar runt om i Sverige i allt större utsträckning.

– Cirka 20% av alla spelare finns i huvudstadsregionen så det är inte konstigt att Stockholmsklubbarna får fram många spelare, men ökningen under den här perioden är stor, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

I rapporten visas resultat per klubb samt de idag aktiva elitspelarna som varje klubb varit med och utbildat på sin väg till eliten, men också jämförelser mellan klubbar i alla olika verksamhetsområden, plus totalen.

Läs rapporten i sin helhet här