I det avgörande returmötet på Örjans Vall var det Helsingborgs IF som drog det längsta strået och genom 3-1 vann det totala dubbelmötet mot Halmstads BK med 3-2. Därmed tar Helsingborgs IF den sista platsen i Allsvenskan 2022 och Halmstads BK får ta nya tag i Superettan.

Inför returmötet på Örjans Vall hade Halmstads BK med sig vinst med 0-1 i kvalets första match mot Helsingborgs IF. Första halvlek började med ett stabilt och defensivt hemmalag men HIF var snabba på att ta till vara på ett passivt ögonblick från HBK och lyckades genom ett tekniskt nummer Wilhelm Loeper göra matchens första mål. Glädjen för bortalaget blev dock kortvarig då Halmstads Samuel Kroon kvitterade bara sju minuter senare. Det dröjde sedan till den 84:e minuten innan nästa mål kom. Anthony Van Den Hurk gav Helsingborg 2-1 och efter ett bolltapp i Halmstads backlinje kunde Rasmus Karjalainen göra 1-3 och avgöra matchen.

Matchens resultat innebär att det är det är Helsingborgs IF som vinner dubbelmötet och tar sista platsen i Allsvenskan 2022. Halmstads BK får börja om på nytt i Superettan.