Djurgårdens Hjalmar Ekdal gjorde mål i tre raka matcher i september och plockar hem priset som Månadens Spelare i Allsvenskan. Henrik Rydström vinner Månadens Tränare i Allsvenskan för andra gången efter Kalmar FF:s fina form i september.

– Det är superkul och en ära, såklart. Men det var den månaden och nu gäller det att inte nöja sig utan att istället se framåt och fortsätta gasa, säger Ekdal.

– Det är skitroligt. Tränaryrket är ensamt, det är skönt när man tvivlar att känna att visst ja, man gör kanske några saker som är bra, säger Rydström om utmärkelsen.

Motivering Hjalmar Ekdal: 
Serieledande Djurgården tog tio av tolv möjliga poäng i september och Hjalmar Ekdal var en viktig kugge såväl bakåt som framåt. Tre insläppta mål för hela laget och tre mål framåt för Ekdal på fyra matcher är ett starkt facit för mittbacken.

– Vi har spelat bra som lag och hittat ett bra recept på hur vi ska spela. Vi har bra stämning och har hittat ett sätt att spela fotboll som passar våra spelare. Det har flutit på helt enkelt och för egen del har jag blivit mer stabil och mer mogen i mitt spel, säger Ekdal.

Och nu får du priset som Månadens Spelare i Allsvenskan, vad betyder det för dig? 
– Det känns superbra, såklart. Det är kul att man som back kan få vinna ett sådant pris. Det har väl till stor del att göra med att jag smällt in tre baljor vilket är rätt unikt för en mittback. Jag känner att jag utvecklas hela tiden och så har jag haft flytet att göra tre mål. Jag har hängt kvar uppe i straffområdet och fått bra bollar. Och sedan har jag varit kylig när jag väl fått lägena, säger han.

Djurgården leder serien och Hjalmar Ekdal känns numera given i mittförsvaret. Men annat var det när han hämtades in inför säsongen.
– Det har gått jävligt snabbt och jag hade jag faktikt inte räknat med att spela så mycket som jag gjort om jag ska vara ärlig. Det tror jag ingen hade räknat med. Jag kom till klubben som en rätt anonym spelare med Djurgårdsmått mätt. Jag fick chansen, tog den och det har varit bra för mitt självförtroende. Jag har vuxit in i spelet steg för steg.

Hjalmar Ekdal nominerades till priset tillsammans med lagkamraten Magnus Eriksson och IFK Norrköpings Samuel Adegbenro.

Motivering Henrik Rydström:
Kalmar FF hittade årets bästa månadsindelade form i september. Efter två inledande segrar blev man snuvade på en ny trepoängare efter en sen kvittering av AIK på Guldfågeln Arena. Imponerande nog reste sig Henrik Rydströms lag omgående och avslutade månaden med att rulla hem en 2–0-seger borta mot IFK Göteborg.

– Hela augusti och september har varit bra. Vi har kunnat balansera om laget lite, vi skapade inte så många målchanser i juli, kanske för att vi mötte bra lag, men det fick oss att fundera lite på hur vi kan bli mer offensivt balanserade och skapa fler lägen. Vi har inte släppt till så många lägen heller så det hänger ihop, säger Rydström om lagets form.

Utmärkelsen är Rydströms andra för året då han även vann Månadens Tränare i maj. Kalmar FF har de senaste säsongerna fått kvala sig kvar i Allsvenskan, men när åtta omgångar återstår är man en del av ett tydligt toppskikt i tabellen.

– Som spelare fick jag aldrig någon utmärkelse! Jag var mest överskattad och alla de sakerna. Det är andra spelare och tränare som röstar, det betyder mycket, säger Rydström.

– Jag har varit borta från Kalmar i två år men det har varit en ångestladdad tid för klubben, 2019 tog man 23 poäng och kvalade sig kvar, förra året 28 och kvalade sig kvar. Att nu kunna lyfta blicken är balsam för själen. Vi har gett oss en möjlighet att göra något väldigt stimulerande istället för att springa med ett jäkla ok på axlarna.

När Allsvenskan drar igång igen efter landslagsuppehållet ställs KFF borta mot ett annat formstarkt lag, Mjällby AIF. Trots den fina formen man var inne i innan uppehållet ser Rydström fördelar med ett matchavbrott i det här läget av säsongen.

– Vi är en tunn trupp och har inte kunnat växla lika mycket som andra lag. Det här breaket kommer lite nödvändigt så vi kan återhämta oss och sedan köra på igen. Vi vill kunna attackare ännu mer, säger Rydström.

De övriga nominerade till Månadens Tränare i september var Joakim Persson, Varbergs BoIS, och Rikard Norling, IFK Norrköping.

Priset på 10 000 kronor, från elitfotbollens huvudsponsor Unibet, kommer att skänkas till ett samhällsengagemang i klubben.

Fakta:
Utmärkelserna Månadens Spelare och Månadens Tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare eller tränare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Varje vinnare av Månadens Spelare och Månadens Tränare i respektive liga får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Månadens Tränare kommer att utses sju gånger per säsong i vardera liga. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas. Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna genom en omröstning på allsvenskan.se och superettan.se. En totalsumma räknas sedan samman där media, lagkaptener och supportrar står för varsin tredjedel och en vinnare utses.

Juryn Allsvenskan:
Irma Helin (discovery+), Jens Fjällström (discovery+), Petra Svensson (discovery+), Alexander Axén (discovery+), Robert Laul (Sportbladet), Per Bohman (Sportbladet), Noa Bachner (Expressen), Daniel Kristoffersson (Expressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin Petersson (Fotbollskanalen), Richard Henriksson (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall (FotbollDirekt), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Daniel Meisels (UNT), Simon Carlsson (Hallands Nyheter), Mattias Balkander (GP), Markus Wulcan (GT), Niclas Åkerström (Östersunds-Posten), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Anders Bengtsson (Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (SEF), Anders Falk (Unibet)

Tidigare vinnare Månadens spelare i Allsvenskan 2021:
April: Aslak Fonn Witry, Djurgårdens IF
Maj: Victor Edvardsen, Degerfors IF
Juli: Magnus Eriksson, Djurgårdens IF
Augusti: Alexander Milosevic, AIK

Tidigare vinnare Månadens tränare i Allsvenskan 2021:
April: Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf, Djurgårdens IF
Maj: Henrik Rydström, Kalmar FF
Juli: Per-Mathias Högmo, BK Häcken
Augusti: Bartosz Grzelak, AIK