Två av tre finaler i Ligacupen – ungdomarnas Svenska Cupen – är spelade. I P16-klassen gick IF Elfsborg segrande ur finalen medan BK Häcken vann P19-klassen.

Ligacupens P16-final togs hem av IF Elfsborg. Segersiffrorna skrevs till 5-1 mot AIK hemma på Borås Arena.
– Vi kände innan matchen att vi har en bra chans. Vi trodde på det hela vägen, säger Elfsborgs tvåmålsskytt Elijas Gunnergård Ortan.

AIK tog förvisso ledningen i matchen efter mål av Linus Järeteg men Elfsborg jobbade sig snabbt in i matchen efter att AIK dragit på sig ett rött kort efter en frilägesutvisning. Elijas Gunnergård Ortan kvitterade genom en frispark upp i krysset och bara minuter senare gjorde samma spelare 2-1 till sitt Elfsborg.

I den andra halvleken var det inget snack om saken. På fem minuter en bit in i halvleken så hade Elfsborg gjort både 3-1 och 4-1 och AIK var ett slaget lag. 4-1 var en riktig delikatess när John Andrén stänkte in en volley bakom Arvid Snäcke i AIK:s mål. Matchen slutar 5-1 och IF Elfsborg är mästare i Ligacupens P16-final.

220525 Häckens spelare jublar med pokalen efter finalen i Ligacupen för P19 mellan Häcken och Brommapojkarna den 25 maj 2022 i Göteborg. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0387

I P19-klassen besegrade BK Häcken IF Brommapojkarna hemma på Hisingen i Göteborg. En tidig utvisning satte sin prägel på finalen och gav BK Häcken en fördel som man såg till att utnyttja. Göteborgslaget vann med 2-0 hemma mot Brommapojkarna efter att Semir Bosnic gjort båda målen.
– Vi visar att vi är det bättre laget, och därför förtjänar vi att vinna, säger han.

Efter 16 minuter hade BK Häcken ledningen genom Samir Bosnic. 2-0 kom från straffpunkten i den 72:a matchminuten. Målskytt Samir Bosnic igen. Strax före skottet omringades han av motståndare som försökte få honom ur balans, men det hjälpte föga.
– Jag lyssnade inte på vad de sa, utan bara gick och satte den, konstaterar han.

En välförtjänt seger, tyckte Bosnic, och fick medhåll från Häckentränaren Hristijan Cvetkovski:
– Vi spelade enligt matchplanen och hade några spelare som vann matchen åt oss, som Semir som avgjorde, men det var en kollektivt bra insats. Om vi går tillbaka och tittar på alla matcher vi spelat i Ligacupen så tycker jag att det här är en välförtjänt titel, säger han.

220525 AIKs William Rashidi i kamp med Elfsborgs Dag Hallgren och Viggo Lidberg under finalen i Ligacupen P16 mellan Elfsborg och AIK den 25 maj 2022 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0189

Den tredje och sista finalen i årets Ligacupen spelas i P17-klassen. Då tar AIK emot IF Elfsborg hemma i Solna. Matchen spelas 19 juni.