26 års väntan är över. IFK Norrköping, med största delen egna talanger, är svenska mästare efter att ha besegrat Malmö FF med 2-0.
– Så oerhört bra, världsklass, säger en rörd Janne Andersson om SM-Guldet i C More.

Hela åtta av SM-guldvinnarna är egna produkter. David Mitov Nilsson, Linus Wahlquist, Christopher Telo, Filip Dagerståhl, Alexander Fransson, Christoffer Nyman, Andreas Hadenius och Gentrit Citaku har alla IFK Norrköping som moderklubb. Dessutom är Tesfaldet Tekie, som flyttade till staden i gymnasieåldern, listad som egen produkt.
– Det är glädjande att se spelare som är födda och uppvuxna i Norrköping, och har hängt ihop sedan barnsben, lyckas i Allsvenskan, sa Janne Andersson till Svensk Elitfotboll tidigare i våras.

Norrköping har med små ekonomiska medel tvingats fokusera extra på sina egna talanger i några säsonger och Tipselitverksamheten har gett resultat. Minst sagt.
– Vi har skapat en röd tråd från barnfotboll, via ungdomsfotboll och elitförberedande fotboll till seniorfotboll som vi nu ser resultatet av, sa Daniel Bäckström, Barn och Ungdomsansvarig i IFK Norrköping till Svensk Elitfotboll i samma intervju tidigare.

Spännande avslutning
Förutsättningarna inför slutomgången var glasklara – seger mot Malmö FF skulle ge IFK Norrköping klubbens första SM-guld på 26 år. Och det började bra direkt. Efter fyra minuter fick MFF-kaptenen Markus Rosenberg rött kort efter en eftersläng på Linus Wahlqvist vilket gav Norrköping kommandot.

En halvtimme in i matchen kom också ledningsmålet. Passande nog gjordes det av Allsvenskans skyttekung Emir Kujovic som iskallt placerade in sitt 21:a mål för säsongen.

I andra halvlek visades även MFF:s Franz Brorsson ut, och Norrköping kunde kontrollera matchen med två man mer på planen. På tilläggstid fastställde Traustason slutresultatet till 2-0.

Vilt jubel utbröt efter slutsignalen och det var en väldigt lycklig Janne Andersson som fick svara på frågor i C More några sekunder efter att guldet säkrats:
– Så oerhört bra. Världsklass, vilket gäng, säger han.

Lagkaptenen Andreas Johansson uttryckte också stor glädje efter matchen.
– Det är den bästa dagen i mitt fotbollsliv. Alla som jag älskar är här, förutom mina barn och min fru, jag önskar att de hade kunnat vara här, säger han i C More.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

IFK Norrköpings guldtrupp (egna produkter i kursivt):

Målvakter:
David Mitov Nilsson
Andreas Vaikla

Försvarare:
Andreas Johansson
Linus Wahlqvist
Marcus Falk Olander
Anderas Hadenius
Christopher Telo
David Boo Wiklander
Filip Dagerstål
Adnan Kojic
Nikola Tkalcic

Mittfältare:
Alexander Fransson
Rawez Lawan
Arnór Ingvi Traustason
Niklas Bärkroth
Mirza Halvadzic
Gentrit Citaku
Tesfaldet Tekle

Anfallare:
Christoffer Nyman
Emir Kujovic
Joel Enarsson
Alhaji Kamara