Varje månad ger elitfotbollens huvudsponsor Unibet 10 000 kronor till vinnarna för Månadens spelare och tränare i Allsvenskan och Superettan, att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb. Juli månads vinnare skänker sina vinstpengar till samhällsengagemang som främjar arbete för barn och ungas idrottande och psykiska hälsa samt arbete mot cancer.

Efter att ha inlett höstsäsongen med åtta mål på sex matcher har Alexander Jeremejeff utsetts till månadens spelare – för andra gången i år. Det innebär 10 000 kronor till BK Häckens sociala råd, Bikupan.
– Det gläder mig att kunna bidra till barnens glädje. Bikupan gör ett viktigt arbete och det här ger oss en ekonomisk möjlighet att fortsätta lyfta viktiga, sociala frågor och att ge barnen en chans att utrycka sig och få gehör för sina tankar, åsikter och idéer, säger Jeremejeff.

Bikupan är ett socialt råd som arbetar aktivt med att stärka idrottsmiljön för barn. De genomför ungdomsråd och öppna hus för att träffa föräldrar och ge en insikt i hur vuxna, tillsammans, kan stärka idrottsmiljön för barn i BK Häcken.

Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf blev Månadens tränare i Allsvenskan i juli. Deras vinstpengar från Unibet går till Djurgården Skol IF. Djurgården Skol IF sätter Stockholms barn och unga i rörelse genom att integrera idrott och skola. DIF Skol IF är en idrottsförening för barn och ungdomar mellan 7-18 år på barn och ungdomars villkor vars verksamhet sker i direkt anslutning till skoldagen, under helger och skollov. Deltagande är gratis och barnen är med och bestämmer aktiviteterna.

– Det är väldigt glädjande att dessa prispengar hamnar i Djurgården Skol IF. Det görs mycket rätt i föreningen just nu och den här utmärkelsen kan ses som ett litet bevis för detta. Att pengarna skänks till skolidrotten betyder att vi kan fortsätta utveckla vårt arbete med att sätta Stockholms barn i rörelse och därmed stärka vår förening för nästkommande generationer, säger Staffan Holmberg, verksamhetsansvarig i Djurgårdens Skolidrottsförening.

I Superettan vann Skövde AIK:s Jack Cooper Love utmärkelsen Månadens spelare för andra gången. Jack väljer även den här gången att skänka vinstsumman till den till Skövde AIK kopplade föreningen ”Fotboll mot Cancer” – en ideell förening som syftar genom event och fotboll bidra till att samla in pengar till cancerforskning.

– Jag skulle vilja passa på att tacka alla som tagit sig tiden att rösta. Det betyder väldigt mycket. Anledningen till att jag valt att skänka pengarna även denna gång Till Fotboll mot cancer för att de gör ett väldigt bra arbete och jag har själv haft nära och kära som har drabbats av sjukdomen, så det är en självklarhet att stötta deras arbeta som de gjort och gör. Hoppas deras arbete med evenemangen försätter så kan vi tillsammans genom insamlingar stötta alla drabbade, säger Jack Cooper Love.

Magnus Haglund blev Månadens tränare i Superettan för andra gången den här säsongen. Magnus Haglund kommer skänka 10 000 kr till ”Kompissnack”.

– Vi har ett väldigt intressant projekt som heter ”Kompissnack”. Föreningen arbetar där med att främja barns och ungas psykiska hälsa, men även att minska segregationen samt att öka delaktighet och jämlikhet. Våra spelare är involverade i projektet genom att besöka skolor för att diskutera bemötande, mobbing och psykisk ohälsa, säger Magnus Haglund.

Fakta Månadens spelare/tränare:
Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. Varje vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

Månadens spelare och Månadens tränare utses sex gånger per liga under 2022. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare, beroende på pris, samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Allsvenska juryn: De 16 lagens tränare eller lagkaptenerIrma Helin Zibanejad (discovery+), Jens Fjällström(discovery+), Petra Svensson (discovery+), Alexander Axén (discovery+), Daniel Kristoffersson (Sportbladet), Per Bohman (Sportbladet), Petra Thorén (Sportbladet), Anel Avdic (Sportexpressen), Therese Strömberg(Sportexpressen), Noa Bachner (Sportexpressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin Petersson (Fotbollskanalen), Richard Henriksson (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall(FotbollDirekt), Henrik Hultqvist (Värnamo Nyheter), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafsson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Aldijana Talic (Svenska Fans), Daniel Meisels (UNT), Karl Andersson (Hallands-Nyheter), Robert Laul (GP), Markus Wulcan (GT), Lukas Sahlin (Sundsvalls Tidning), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Anders Bengtsson (Fotbollsmagasinet Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Viktor Tjernström (Unibet).

Superettanjuryn: De 16 lagens lagkaptener eller tränareRamin Nouri (discovery+), Pär Hansson (discovery+), Johan Arneng (discovery+), Phillip Trollér (GP), Rasmus Ellvin (VLT), Krister Rubensson (Sörmlands Media), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Göran Bolin (Sportbladet), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Perra Johnsson (Sveriges Radio Uppland), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund (Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Magnus Sundvall (Jönköpings-Posten), Viktor Tjernström (Unibet), Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll).

Alla vinnare 2022:
Allsvenskan: Månadens spelare:
April: Williot Swedberg, Hammarby
Maj: Alexander Jeremejeff, BK Häcken
Juli: Alexander Jeremejeff, BK Häcken

Månadens tränare:
April: Marti Cifuentes, Hammarby
Maj: Per-Mathias Högmo, BK Häcken
Juli: Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand, Djurgårdens IF

Superettan: Månadens spelare:
April: Jack Cooper Love, Skövde AIK
Maj: Amar Muhsi, AFC Eskilstuna
Juli: Jack Cooper Love, Skövde AIK

Månadens tränare:
April: Tobias Linderoth, Skövde AIK
Maj: Magnus Haglund, Halmstads BK
Juli: Magnus Haglund, Halmstads BK