När Djurgårdens IF och IFK Norrköping spelade 1-1 på Tele2 Arena så fanns representanter från ligans officiella partners och samarbetspartners på plats för att se hur klubbarna jobbar med sina evenemang. En lärorik upplevelse som också knöt an partnerskapet till kärnprodukten fotboll.

– Vi erbjuder våra partners den här kvällen från insidan för att dels visa dem hur det går till att arrangera en match och dels för att de ska få en större förståelse för engagemanget runt svensk fotboll och för att knyta an partnerskapet till kärnprodukten fotboll på ett tydligare sätt, säger Jan Karlsson, Försäljnings- och marknadsdirektör på Svensk Elitfotboll.

– Det ger ett otroligt mervärde att få den här möjligheten att från insidan se hur man arrangerar en allsvensk fotbollsmatch, hur komplex, men också rolig och intressant fotbollen är. Det får oss på Svenska Spel att känna oss som en extra stolt sponsor, säger Sara Pettersson, Projektledare för sponsring på Svenska Spel.

IMG_0073

Deltagarna fick en riktig ”behind the scenes” på Tele2 Arena när de samlades drygt tre timmar innan avspark. Eftermiddagen inleddes med en rundvandring i arenans kulisser där deltagarna bland annat fick se omklädningsrummen. Efter det väntade deltagande på förmötet där klubbarna, matchdelegaterna från Svenska Fotbollförbundet, polisen och arenaansvariga gick igenom förutsättningarna inför kvällens match.

– Jag tror att de är få som vet vilken apparat som ligger bakom att arrangera en allsvensk fotbollsmatch. Man får en otrolig förståelse för hur mycket folk det behövs för att kunna arrangera en vanlig fotbollsmatch i Allsvenskan, vilket säkerhet som behövs och hur mycket ansvar de ansvariga faktiskt har. Det är också härligt att se engagemanget som finns hos människorna som jobbar med det här, menar Sara Pettersson.

IMG_0078

Efter förmötet bjöds det på två föreläsningar. Djurgårdens SLO Lena Gustafson Wiberg berättade om svensk supporterkultur och klubbens Säkerhetsansvarige Mats Jonsson informerade om säkerhetsarbetet under en allsvensk match.

– Svenska fotbollssupportrar skapar en otrolig inramning på våra arenor i Allsvenskan. Det visste jag sedan innan. Att i och med det här besöket också få en bredare inblick i hur supporterskapet ser ut och vilket engagemang som driver supportrarna ser jag som mycket lärorikt och intressant. Allt känns väldigt äkta, säger Martin Carlsson Wall, Handelshögskolans Center for Sports and Business.

IMG_0089

Avslutningsvis bjöds deltagarna på middag innan det var dags att slå sig ner på stolarna och avnjuta den allsvenska matchen mellan Djurgårdens IF och IFK Norrköping.

Matchen slutade 1-1.