Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson kliver av sin post efter årsmötet i mars nästa år. Lars-Christer Olsson, som jobbat inom fotbollen i drygt 30 år, kliver samtidigt av sin post som ordförande i European Leagues och sina uppdrag i Svenska Fotbollförbundets styrelse och i UEFA:s exekutiva kommitté.

– Det här är ganska odramatiskt. Jag tog beslutet för något år sedan och att jag kliver av nu är helt enligt plan. Det är dags för någon annan att ta över nu, säger Lars-Christer Olsson om beslutet.

– Jag tycker inte att man ska sitta för länge på olika positioner, utan det är bra med rotation och nytt blod vid jämna mellanrum.

Lars-Christer började sin fotbollskarriär i föreningarna Bjärreds IF och GIF Nike, det var startskottet för hans stora fotbollsintresse och alla de uppdrag han skulle komma att få inom fotbollen. Lars-Christer började jobba med fotboll 1979 som kanslichef på Skånes Fotbollförbund. 1990 utsågs han till Generalsekreterare för Svensk Elitfotboll men det varade inte mer än ett år tills han erbjöds jobbet som generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet av Lars-Åke Lagrell som då valts till ordförande.

I slutet av 90-talet genomförde Lennart Johansson och Gerd Aigner en stor organisationsreform inom UEFA och när den sattes i verket, år 2000, erbjöds Lars-Christer en tjänst på UEFA med ansvar för marknadsföring och de stora professionella tävlingarna som Champions League och EM för landslag. Från och med 2004 blev han högste verkställande tjänsteman i UEFA. 

Med tanke på Lars-Christers  karriär och stora erfarenheter inom fotbollsvärlden blev Svensk Elitfotboll oerhört glada när Lars-Christer 2012 kom tillbaka som ordförande i föreningen. Sedan 2016 är Lars-Christer Olsson även ordförande i den Europeiska ligaföreningen European Leagues, där alla professionella ligor är medlemmar, han är också 2:e vice ordförande i Svenska Fotbollförbundets styrelse och ingår även i UEFA:s exekutiva kommitté som representant för de Europeiska ligorna.

I Svensk Elitfotboll har Lars-Christer Olsson, tillsammans med Generalsekreterare Mats Enquist, flyttat fram SEF:s positioner rejält på fotbollskartan och gett föreningen muskler som SEF aldrig tidigare haft. Sedan 2012 jobbar Svensk Elitfotboll med begreppet Nordens Bästa Liga, ett arbete som Lars-Christer Olsson var med och tog fram redan 2008.

Det blir nu upp till Svensk Elitfotbolls valberedning att föreslå vem som skall ta över efter Lars-Christer Olsson i mars månad.

– Det är valberedningens jobb att föreslå vem som kan ta över och det är därför jag tar upp detta redan nu, för att man ska ha god tid att förbereda inför årsmötet. 

– Det är väl inte troligt att jag kommer att sätta mig i gungstolen än men jag har inte gjort upp några konkreta planer. Vi får se vad framtiden har att erbjuda, avslutar Lars-Christer Olsson.

Svensk Elitfotbolls årsmöte hålls i mars 2021.