Malmö FF är svenska mästare 2023. Det står klart efter 1–0 hemma mot IF Elfsborg i den sista omgången av Allsvenskan.

För första gången sedan 2009 avgjordes Allsvenskan i en direkt avgörande guldmatch i den sista omgången. För IF Elfsborg skulle det räcka med oavgjort samtidigt som Malmö FF behövde vinna för att bli krönta till svenska mästare.

Efter en mållös första halvlek dröjde det över en timme innan andra halvleken kunde blåsas i gång. Det långa avbrottet till trots lyckades Malmö FF tidigt koppla ett grepp om matchbilden och i den 55:e minuten tilldelades hemmalaget en straff efter att Isaac Kiese Thelin gått ner i offensivt straffområde. Kiese Thelin förvaltade kyligt straffen på egen hand och gjorde det som blev matchens enda mål. Ett mål, och ett resultat, som innebar att Malmö FF är svenska mästare 2023.

Föreningen Svensk Elitfotboll riktar ett stort grattis till Malmö FF som alltså tar sitt tjugotredje SM-guld genom tiderna.

IF Elfsborg slutar tvåa och vinner stora silvret medan fjolårets SM-guldvinnare BK Häcken slutar trea. På fjärde plats hamnar Djurgårdens IF.

Redan innan den sista omgången stod det klart att Varberg BoIS och Degerfors IF åker ur Allsvenskan och spelar i Superettan 2024. Kampen om att undvika kval stod inför omgången mellan IF Brommapojkarna, IFK Göteborg och AIK. Samtliga lag vann sina respektive matcher vilket innebär att IF Brommapojkarna är det lag som behöver kvala för en plats i Allsvenskan 2024. I kvalet väntar Utsiktens BK som slutade trea i Superettan.

Nästa år kommer Malmö FF i egenskap av svenska mästare kvala till UEFA Champions League. Tvåan IF Elfsborg och trean BK Häcken är samtidigt klara för kval till UEFA Conference League medan den kommande cupvinnaren kommer att kvala till UEFA Europa League. Observera att om Svenska Mästarna Malmö FF också vinner Svenska Cupen så tar ligatvåan Elfsborg istället kvalplatsen till UEFA Europa League. Vid ett sådant scenario tillfaller Elfsborgs plats i UEFA Conference League tabellfyran Djurgårdens IF.