Malmö FF:s Isaac Kiese Thelin röstades fram till Månadens Spelare i Allsvenskan i april samtidigt som Henrik Rydström vann Månadens Tränare. I Superettan gick Månadens Spelare-utmärkelsen till GAIS Julius Lindberg, medan Östersunds FK:s Magnus Powell tog hem Månadens Tränare efter en obesegrad start på säsongen.

Isaac Kiese Thelin gjorde Malmö FF:s fem första mål i Allsvenskan 2023 och landade till sist på åtta kassar i april. Med det toppar han skytteligan samtidigt som laget ligger etta i serietabellen.

Motivering: En sensationell månad med mål i alla matcher avslutades med ett hattrick när Malmö FF befäste sin position som serieledare med en 4–2-vinst över Hammarby.

– Både laget och jag hade en väldigt fin månad. Utnämningen till Månadens Spelare är ett kvitto på det och något jag både uppskattar och värdesätter, säger Kiese Thelin.

Isaac Kiese Thelin var nominerad tillsammans med fyra andra spelare i april: lagkamraten Gabriel Busanello, BK Häckens Lars Olden Larsen och Bénie Traoré samt IFK Norrköpings Arnor Sigurdsson.

Samtidigt röstades Henrik Rydström fram till Månadens Tränare i april. Fjolårets sjundeplats glömdes snabbt då Malmö FF radade upp segrar mot Kalmar FF, BP, IFK Göteborg, IFK Norrköping och Hammarby i april.

Motivering:På de fem första seriematcherna som tränare för Malmö FF så har Henrik Rydström fem segrar. En offensiv och frejdig fotboll har fört MFF upp i en tidig tabelltopp, mycket tack vare att Rydström fått Isaac Kiese Thelin att leverera mål som aldrig förr.

Rydström, som tidigare vunnit Månadens Tränare två gånger som tränare i Kalmar FF, tar nu hem utmärkelsen för tredje gången.

– Att bli Månadens Tränare är alltid väldigt trevligt och hedrande. Ytterst är det ett bevis på att spelarna, staben och publiken tillsammans gjort ett väldigt bra arbete, säger Rydström om utmärkelsen.

Rydström var nominerad i april tillsammans med BK Häckens Per-Mathias Högmo och Kalmar FF:s Henrik Jensen.

GAIS Julius Lindberg inledde säsongen i strålande målform och tog hem Månadens Spelare i Superettan.

Motivering:GAIS är nykomlingar i Superettan, men spelar som tidiga toppkandidater. I en mångfacetterad offensiv har Julius Lindberg stuckit ut allra mest med mål i de tre första omgångarna av den offensive mittfältaren.

– Att vinna Månadens Spelare är väldigt, väldigt kul, så klart. Det är skönt att få ett kvitto på att man själv och laget gör det väldigt bra, säger Lindberg.

Julius Lindberg var nominerad i april tillsammans med Östers IF-duon Adam Bergmark Wiberg och Jesper Westermark.

Östersunds FK har inlett säsongen utan några nederlag, vilket bäddade för att Magnus Powell skulle röstas fram till Månadens Tränare i Superettan i april.

Motivering:Ett sammansvetsat Östersunds FK har inlett säsongen med resultat som tyder på att det inte kommer bli någon bottenstrid för laget i år. ÖFK är obesegrade efter en aprilmånad som avslutades med en 1–0-seger borta mot Östers IF, trots en man mindre i över en halvlek.

– Det är jätteroligt att vinna utmärkelsen. Det är en bekräftelse på att vi gör viktiga saker. Jag var nominerad tidigare förra hösten, vi har fortsatt vår goda trend i år. Vi har haft fortsatt utveckling med en väldigt fin trupp nu och ett tränarteam som jobbar stenhårt, säger Powell.

Magnus Powell var nominerad i april tillsammans med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg och Östers IF:s Srdjan Tufegdzic.

Fakta Månadens Spelare/Tränare:
Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare och tränare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. 

Varje vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

Månadens Spelare och Månadens Tränare utses sex gånger per liga under 2023. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare, beroende på pris, samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Allsvenska jurynDe 16 lagens tränare och lagkaptenerEmelie Zaar Ölander(discovery+), Niklas Jarelind (discovery+), Nordin Gerzic (discovery+), Anders Andersson (discovery+), Daniel Kristoffersson (Sportbladet), Per Bohman(Sportbladet), Anel Avdic (Expressen), Therese Strömberg (Expressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin Petersson (Fotbollskanalen), Johan Elmander (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall (FotbollDirekt), Henrik Hultqvist (Värnamo Nyheter), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Aldijana Talic (Svenska Fans), Daniel Meisels (UNT), Karl Andersson (Hallands Nyheter), Robert Laul (GP), Markus Wulcan (GT), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Fredrik Tillberg(Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (SEF), Viktor Tjernström(Unibet)

SuperettanjurynDe 16 lagens lagkaptener och tränareRamin Nouri(discovery+), Pär Hansson (discovery+), Adelisa Grabus (discovery+), Phillip Trollér(GP), Rasmus Ellvin (VLT), Krister Rubensson (Sörmlands Media), Göran Bolin(Sportbladet), Joel Bäckström (Gefle Dagblad), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Lukas Sahlin (Sundsvalls Tidning), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund (Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Magnus Sundvall (Jönköpings-Posten), Viktor Tjernström (Unibet), Thomas Hasselgren (SEF)