Straffnerverna hade Halmstads BK demonstrerat redan i U21-slutspelets semifinal, och man drog nytta av dem även i onsdagskvällens final mot Elfsborg. Stor hjälte blev målvakten – och straffskytten – Malte Påhlsson.
– Det känns fantastiskt såklart, säger han till Unicoach.se.

Det blev en minst sagt dramatisk avslutning på U21 Allsvenskans final, som spelades i höstregn inför ett hundratal åskådare på Borås Arena.

Elfsborg hade i slutet av den första halvleken tagit ledningen genom inhopparen Sveinn Gudjohnsen på en hörnnick, men gästande HBK utnyttjade sitt numerära överläge på slutet (Amer Jusic fick sitt andra gula kort) och kvitterade i den 79:e matchminuten.

Erik Ahlstrand höll sig framme i röran framför målet och avslutade i nät. Sedan hände inte mycket mer – utan ett straffavgörande väntade.
– Vi hade gärna spelat lite till, för då hade vi nog fått hål på Elfsborg. Men vi hade ett liknande läge senast (i semifinalen mot Varbergs BoIS) och känslan därifrån tog vi med oss in till den här straffläggningen. Det kändes tryggt, säger Johan Bergström, tränare i Halmstads BK.

I första omgången nätade båda lagen, i andra missade båda. Men i den tredje fick HBK ett målmässigt övertag som man inte släppte taget om.

Målvakten Malte Påhlsson, som räddade den gången, var sedan den som klev fram i femte omgången och stänkte dit målet som gav HBK trofén, äran och 100 000 kronor.
– Det känns fantastiskt såklart. Vi kämpade i 90 minuter och var starka som fick in en boll på slutet. Sedan är det alltid speciellt med straffar såklart, och att få ta och sätta en själv var något nytt, konstaterar 22-årige Påhlsson som inte skjutit någon elvametare sedan ungdomsåren.

Var det du eller tränaren som bestämde att du skulle ta den?
– Det var Johan som bestämde. Senast skulle jag ta den femte, men då kom vi aldrig dit. Här hade jag väl förhoppningen att vi inte skulle göra det heller, men nu fick jag ju ta den. Jag vet att det svåraste för målvakter är om man sätter den hårt, och nu var den kanske i målvaktshöjd, men jag hade bestämt mig och lyckades i alla fall sätta dit den.

En spännande avslutning på en match som annars innehöll gott om målchanser och fartfylld fotboll. 

Men den här kvällen fanns det bara en vinnare, och det var Halmstads BK.

Matchfakta:
IF Elfsborg – Halmstads BK 4-5 efter straffar (1-1 full tid)
Final, U21 Allsvenskan
Borås Arena, Borås

Mål:
1-0 Sveinn Gudjohnsen (43)
1-1 Erik Ahlstrand (79)

Startelvor:

IF Elfsborg:
Hakon Valdimarsson;
Johannes Abdulahud, Gustaf Lagierbielke, Gustav Broman (k), Amer Jusic;
Kevin Holmén, Emmanuel Boateng, Noah Söderberg;
Ahmed Qasem, Marokhy Ndione, Jacob Ondrejka.

Halmstads BK:
Malte Pålsson;
Filip Larsson, Alexander Berntsson (k), Taulant Parallangaj, Viktor Håkansson;
Pontus Carlsson, Dusan Djuric, Erik Ahlstrand, Simon Lundevall; 
Alexander Johansson, Emil Tot Wikström.