IFK-klubbarna från Norrköping och Göteborg vinner i augusti pris för Månadens spelare respektive Månadens tränare. I Superettan tar GAIS hem båda utmärkelserna.

IFK Norrköpings mittfältare Arnor Traustason har röstats fram till Månadens Spelare i augusti.
– Jag har känt mig i väldigt bra form hela säsongen och augusti var en fin månad, säger den isländske landslagsmannen.

Motivering: IFK Norrköping kommer från en fin augusti-månad där Arnor Traustason visat sig från sin bästa sida. Den rutinerade mittfältaren gjorde två mål i 3–0-segern mot IFK Göteborg och noterades sedan för ytterligare ett mål och en assist under månaden.

Arnor Traustason kom till IFK Norrköping för första gången inför säsongen 2014. Då var han med om att vinna SM-guld med Peking. Idag, nio år senare, är han återigen given i IFK:s startelva, och under augusti var han starkt bidragande till lagets fina resultat.

– Det är kul med individuella priser som visar att man gjort något bra, men det viktigaste är alltid att laget presterar och tar steg framåt. Jag har känt mig i väldigt bra form hela säsongen och augusti var en fin månad, både för mig personligen och för hela laget, säger Traustason om utmärkelsen.

Arnor Traustason var nominerad i augusti tillsammans med lagkamraten Vito Hammershöy-Mistrati, AIK:s Anton Salétros, IF Elfsborgs Hakon Valdimarsson och IFK Göteborgs Marcus Berg.

Vinnaren får 10 000 kronor från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Jens Askou tar hem Månadens Tränare i augusti efter IFK Göteborgs imponerande insatser i augusti.
– Alla har bidragit enormt till att skapa en positiv trend, säger Askou om utmärkelsen.

Motivering: Jens Askou har fått fart på IFK Göteborg. Månaden inleddes med förlust borta mot Peking, men sedan vände man underläge till seger mot både Djurgården och Degerfors IF innan Blåvitt vann med 4–2 efter att ha gått upp i 4–0-ledning i derbyt mot BK Häcken. När augusti inleddes låg IFK Göteborg näst sist i tabellen. Efter tre raka segrar i augusti befann sig Blåvitt uppe på säker mark, två poäng ned till kvalplats. Jens Askous lag visade upp både ett stort kunnande och en stark vilja för att ta sig dit.

– Priset är inte mitt utan snarare hela klubbens. Alla har bidragit enormt till att skapa en positiv trend. Det gäller spelarna, mina ledarkollegor, staben bakom laget och alla andra på Kamratgården. Jag vill också lyfta supportrarnas betydelse. De har varit otroliga, säger Askou.

Sedan månadsskiftet har bottenstriden blivit ännu tätare och en stigande formkurva är ingen garanti för framtida poäng.

– Priset är ett positivt erkännande, men det kommer inte att vinna oss några matcher utan nu vill vi tillsammans jaga en ännu bättre månad, så vi tar Blåvitt så högt upp i tabellen som möjligt. Samtidigt vill vi utveckla spelet, laget och spelarna, säger Jens Askou.

Jens Askou var nominerad till priset i augusti tillsammans med IF Elfsborgs Jimmy Thelin och IFK Norrköpings Glen Riddersholm.

Alexander Ahl Holmström tar hem Månadens Spelare i augusti efter att ha gjort fem mål för GAIS under den gångna månaden.
– Det är alltid roligt att få individuella priser, även fast laget är det viktigaste, säger anfallaren.

Motivering: En strålande GAIS-månad med bland annat tre raka segrar, där anfallaren Alexander Ahl Holmströms gjorde mål i var och en av de fyra matcherna. Totalt blev det fem kassar för den 24-årige strikern.

– Kul så klart, det är alltid roligt att få individuella vinster även fast laget är det viktigaste, att vi vinner som lag. Att få saker vid sidan om blir en extra boost, säger Ahl Holmström om utmärkelsen.

GAIS snittade 3,25 mål per match i augusti – och Alexander Ahl-Holmström stod för 1,25 av dem. Anfallaren kom in i ett stim och hjälpte laget upp till tredje plats i tabellen.

– Formen känns bra. Allt tar sin tid med ett nytt lag och jag har haft mina utmaningar på olika sätt. Jag tycker att jag har gjort bra prestationer även om inte målskyttet varit som jag velat. Vi har fått bra resultat och det viktiga då är inte om det är jag eller någon annan gör målen, men det är kul att bidra, säger Alexander Ahl Holmström.

Alexander Ahl Holmström var nominerad i augusti tillsammans med Utsiktens BK:s Lucas Hedlund och Västerås SK:s Daniel Ask.

GAIS-tränaren Fredrik Holmberg har röstats fram till Månadens Tränare i Superettan efter lagets fina form i augusti.
– Jag tar emot priset med stolthet, kommenterar Holmberg.

MotiveringEtt 3–3-kryss mot GIF Sundsvall följdes upp av nio poäng och tio mål framåt av GAIS i augusti. Fredrik Holmbergs lag har tagit sig upp på tredje plats när en tredjedel av säsongen återstår.

– Det är jättekul, jätteroligt. Det är alltid kul att få uppskattning när man lägger ned så mycket tid. När en tränare vinner ett sånt pris är det ett tecken på att spelarna och tränarteamet fungerar ihop. Det är laget som gör det så det är egentligen ett lagpris. Varje gång man är nominerad så betyder det att vi haft en bra månad. Jag tar emot det med stolthet, säger Holmberg.

Efter att ha gjort ett mål framåt i juli öste GAIS in 13 mål på fyra matcher i augusti, vilket låg till grund för de fina resultaten under den senaste månaden.

– Vi hade problem med målskyttet i juli, sedan fick vi det att lossna i augusti. Det var mentala saker som gjorde att målen trillade in, vi fick till ett flow i gruppen och hittade tillbaka till det vi gjorde under våren, med hela vårt spel och vårt sätt att uppträda, säger Fredrik Holmberg.

Fredrik Holmberg var nominerad i augusti tillsammans med Utsiktens BK:s Bosko Orovic och Gefle IF:s Mikael Bengtsson.

Fakta Månadens Spelare/Tränare:
Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare och tränare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Varje vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

Månadens Spelare och Månadens Tränare utses sex gånger per liga under 2023. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare, beroende på pris, samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Allsvenska jurynDe 16 lagens tränare och lagkaptenerEmelie Zaar Ölander (discovery+), Niklas Jarelind (discovery+), Nordin Gerzic (discovery+), Anders Andersson (discovery+), Daniel Kristoffersson (Sportbladet), Per Bohman (Sportbladet), Anel Avdic (Expressen), Therese Strömberg (Expressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin Petersson (Fotbollskanalen), Johan Elmander (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall (FotbollDirekt), Henrik Hultqvist (Värnamo Nyheter), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman(Sydsvenskan), Aldijana Talic (Svenska Fans), Daniel Meisels (UNT), Karl Andersson (Hallands Nyheter), Robert Laul (GP), Markus Wulcan (GT), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Fredrik Tillberg (Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (SEF), Anders Falk (Unibet)

SuperettanjurynDe 16 lagens lagkaptener och tränareRamin Nouri (discovery+), Pär Hansson (discovery+), Adelisa Grabus (discovery+), Phillip Trollér (GP), Rasmus Ellvin (VLT), Krister Rubensson (Sörmlands Media), Göran Bolin (Sportbladet), Joel Bäckström (Gefle Dagblad), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Lukas Sahlin (Sundsvalls Tidning), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund(Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson(Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Magnus Sundvall (Jönköpings-Posten), Viktor Tjernström (Unibet), Thomas Hasselgren (SEF)

Tidigare vinnare:
Allsvenskan:
Månadens spelare:
April: Isaac Kiese Thelin, Malmö FF
Maj: Jacob Ondrejka, IF Elfsborg
Juli: Jeppe Okkels, IF Elfsborg

Månadens tränare:
April: Henrik Rydström, Malmö FF
Maj: Jimmy Thelin, IF Elfsborg
Juli: Jimmy Thelin, IF Elfsborg

Superettan:
Månadens spelare:
April: Julius Lindberg, GAIS
Maj: Lucas Hedlund, Utsiktens BK
Juli: Anton Fagerström, Västerås SK

Månadens tränare:
April: Magnus Powell, Östersunds FK
Maj: Bosko Orovic, Utsiktens BK
Juli: Kalle Karlsson, Västerås SK