Oktober månads bästa spelare och tränare ska utses. Här är finalisterna i både Allsvenskan och Superettan.

Mjällby AIF och IFK Göteborg kan stoltsera med nominerade i båda kategorierna när Månadens Spelare och Tränare i oktober ska utses.

Carljohan Eriksson, Mjällby AIF
Mjällbys burväktare höll på att slå Håkan Svenssons mer än 20 år gamla rekord av att hålla nollan i Allsvenskan. 793 minuter hade han hållit nollan när IFK Göteborgs Calle Johansson satte bollen i nät. 16 minuter saknades för att slå rekordet, men det blev trots det tre hållna nollor i oktober.

Marcus Berg, IFK Göteborg
Berg har hittat formen och varit starkt bidragande till att IFK Göteborg lyckats vända på formen till det positiva. Efter månadens inledande föärlust mot IF Elfsborg blev de fyra raka blåvita segrar och Marcus Berg har gjort två mål och ett assist på de matcherna.

Antonio Colak, Malmö FF
Malmö FF sliter med spel i både Allsvenskan och Champions League. Antonio Colak har gjort tre mål i ligan när serieledande Malmö vunnit tre och kryssat en match.

Nominerade till Månadens Tränare i oktober:
Jimmy Thelin, Elfsborg
Tre raka förluster i slutet på september vändes till fyrar raka segrar i oktober och helt plötsligt var boråslaget med i guldstriden på nytt. 3–0-segern mot Djurgården sticker ut som det mest positiva från månaden för Thelins gäng.

Mikael Stahre, IFK Göteborg
Blåvitt var länge inblandade i kampen om nedflyttning, men efter fyra raka segrar i oktober är kontraktet nästan säkrat inför de avslutande omgångarna. 10-1 i målskillnad på de fyra senaste skvallrar om ett IFK Göteborg som kan ha vaknat på riktigt.

Anders Torstensson, Mjällby AIF
10 inspelade poäng på de fem matcherna som spelades i oktober. Mjällbys täta försvarsspel har varit det stora utropstecknet sedan Torstensson tog över vid tränarrodret. I oktober blev det ytterligare tre nollor.

IFK Värnamo och Västerås SK har både spelare och tränare nominerade i oktober, medan Örgryte IS poängmaskin Ajdin Zeljkovic och GIF Sundsvalls tränare Henrik Åhnstrand gör listan över potentiella vinnare fulltalig.

Nominerade till Månadens Spelare i oktober:
Oscar Johansson, IFK Värnamo
IFK Värnamo är klart för Allsvenskan och offensive mittfältaren Oscar Johansson, lagets bäste poängspelare i år, kammar hem sin första nominering till Månadens Spelare. Under den senaste månaden hjälpte han laget över linjen med två mål och två assist.

Ajdin Zeljkovic, Örgryte IS
Ajdin Zeljkovic fortsätter att vara viktig för Örgrytes offensiv och är nominerad för andra månaden i rad. Under en obesegrad ÖIS-månad nätade han i samtliga fyra matcher och stod för totalt fem av lagets sju mål. 

Taha Abdi Ali, Västerås SK
Lånet från Örebro SK har trollbundit VSK-fansen med sin snabbhet, bollbehandling och kreativitet. Yttern passar väl in i lagets spelsystem och har med sitt offensiva hot bidragit till VSK:s fina form, även om poängskörden från månaden blev en assist.

Nominerade till Månadens Tränare i oktober:
Jonas Thern/Robin Asterhed, IFK Värnamo
För femte gången i år finns Jonas Thern och Robin Asterhed från IFK Värnamo med bland de nominerade. Under oktober fortsatte klubben sin fina form med tre segrar och ett kryss och säkrade avancemang till Allsvenskan för första gången någonsin. 

Kalle Karlsson, Västerås SK
VSK har lyft i till säker mark tack vare en oerhört stark oktober-månad. Kalle Karlssons lag inledde med tre raka segrar, och hållna nollor, mot direkta streckstridskonkurrenter, innan ett kryss mot Örgryte IS avslutade oktober.

Henrik Åhnstrand, GIF Sundsvall
Giffarna håller hårt i tabellens andraplats. Oktober inleddes med en blytung bortaseger mot topprivalen Helsingborgs IF och följdes sedan bland annat upp med en uppvisning i anfallsfotboll hemma mot Vasalunds IF.

Fakta Månadens spelare/tränare:
Månadens Spelare och Tränare kommer att utses sju gånger per säsong. I juryn sitter samtliga 16 huvudtränare eller lagkaptener samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas. Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman där media, lagkaptener och supportrar står för varsin tredjedel och en vinnare utses.

Varje vinnare får 10 000 kronor från elitfotbollens huvudsponsor Unibet, att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Tidigare vinnare i Allsvenskan 2021:
Månandes tränare:
April: Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf, Djurgårdens IF
Maj: Henrik Rydström, Kalmar FF
Juli: Per-Mathias Högmo, BK Häcken
Augusti: Bartosz Grzelak, AIK
September: Henrik Rydström, Kalmar FF

Månadens spelare:
April: Aslak Fonn Witry, Djurgårdens IF
Maj: Victor Edvardsen, Degerfors IF
Juli: Magnus Eriksson, Djurgårdens IF
Augusti: Alexander Milosevic, AIK
September: Hjalmar Ekdal, Djurgårdens IF

Tidigare vinnare Superettan 2021:
Månadens tränare:
April: Stefan Jacobsson, GAIS
Maj: Robin Asterhed/Jonas Thern, IFK Värnamo
Juni: Billy Magnusson, Landskrona BoIS
Augusti: Jörgen Lennartsson, Helsingborgs IF
September: Henrik Åhnstrand, GIF Sundsvall

Månadens spelare:
April: Mathias Karlsson, GAIS
Maj: Alexander Ahl-Holmström, AFC Eskilstuna
Juni: Ajdin Zeljkovic, Örgryte IS
Augusti. Linus Hallenius, GIF Sundsvall
September: Linus Hallenius, GIF Sundsvall