I samband med Veckans Match utser SEF och Svenska Spel tillsammans en spelarprofil från arrangörsklubben som på scen får svara på några frågor om sin fotbollskarriär. Tanken är att spelaren ska ha rötter i klubben, ha en lovande framtid och samtidigt ha representerat sin klubbs Tipselitakademi. Hos Brommapojkarna och Kalmar valdes två spännande spelare ut. Jonathan Augustinsson och Filip Sachpekidis.
– Målsättningen just nu är att prestera i klubblaget, säger båda två.

Veckans Match har hunnit med ett antal stopp på sin resa runt Sverige. Varje klubb i Allsvenskan och Superettan får en dag var att arrangera eventet som för allmänheten och supportrarna närmare klubben. Två av stoppen har varit i Vällingby och i Kalmar.

IF Brommapojkarnas profil blev Jonathan Augustinsson, lillebror till U21-mästaren Ludwig Augustinsson, till vardags också vänsterback precis som sin bror. Jonathan hade en skadedrabbad försäsong men har kommit tillbaka och nu gjort A-lagsdebut för BP. Enligt uppgift från klubbens akademichef, Thorlakur Aranson, så är de båda bröderna väldigt lika varandra även på fotbollsplanen, och det lovar i så fall gott för framtiden.

– Jag fokuserar på att få matchtid nu, jag känner mig mer och mer bekväm, säger Jonathan Augustinsson om hans säsong så långt.

BP är den klubb som just nu fostrat allra flest spelare i Tipselit och Jonathan är som en av BP:s största löften, så klart inget undantag.
– Tipselitsatsningen har betytt otroligt mycket. Det är viktigt att träna med riktigt bra spelare, det är tävling varje träning. Och jag har kanontränare som stöttar mig, säger han.

I Kalmar spelar Filip Sachpekidis sedan barnsben. Han spås bli Kalmars nästa stora försäljning. Som 16-åring blev han den yngste målskytten i Allsvenskans historia och har nu, som 18-åring, blivit uttagen till U19-landslaget. Filip har också 16 U17-landskamper med Sverige.

Filip har även han goda tankar om Tipselit.
– Det är perfekt att spela i den serien upp till 19 år. Det blir ett mellansteg för att ta nästa steg in i A-laget.

Viktiga talangutveckling
Tipselit möjliggör, tack vare pengar från Svenska Spel, att klubbarna har råd att heltidsanställa tränare även på ungdomssidan. Filip betonar vilken skillnad det gör.

– Det är viktigt att ha en bra tränare på den nivån, och det hade jag. Tränaren trodde på mig och gav mig chansen att debutera med A-laget och det uppskattar jag.

Likheterna mellan Jonathan och Filip är stora. Båda är inriktade på att ta nästa steg i karriären men vill fram till dess göra ett så bra jobb som möjligt i klubblaget.
– Jag har mål som jag tränar för att uppnå hela tiden, menar Filip. Jag vill utvecklas varje dag. Just nu i Kalmar. Jag vill ha så mycket spel i Allsvenskan som möjligt och sen tar jag nästa steg i utvecklingen.

Jonathan säger i stort sett samma sak men medger också att han drömmer om Tyskland.
Just nu är det bara BP som gäller, att hålla oss kvar i Superettan och att få mycket speltid. Sedan vill jag utomlands, det vill alla. Först ett mellansteg och slutligen Bundesliga och spela där. Men det är mycket kvar innan jag är där. Jag gillar fotbollen i Tyskland, jag gillar allt där. Bundesliga är drömmen.

Båda spelarna har varit uttagna i U19-landslaget men ingen av dem har kunnat åka på samlingarna av olika anledningar.
– Jag har varit uttagen i U19 men inte kunnat åka, säger Filip som dock gjort ett antal landskamper för U17.

Jonathan har inte spelat någon landskamp alls innan han blev uttagen i U19, men fick ställa in samlingen på grund av skada.
– Jag har inga landskamper, men jag siktar på att komma med i U21-landslaget om ett eller två år. Det är det stora målet.

Sverige kvalificerade sig till OS tack vare semifinalplatsen i U21-EM och teoretiskt sett lever drömmen om Rio för de båda talangerna, men det är inte realistiskt.
– Ska jag spela i OS får jag jobba på lite, menar Jonathan. Jag siktar förvisso på U21 men OS känns långt borta.

 Filip tycker även han att OS känns avlägset.
– Målsättningen är att prestera i Kalmar sen får vi se. Det vore otroligt häftigt med OS, men det är klubben som gäller för mig.

Sveriges EM-guld för U21 motiverar killarna och det gör satsningen mot eliten lättare.
– EM-guldet ger mig riktigt mycket inspiration. Det är sjukt stort. Det visar att Sverige också kan konkurrera och det betyder en massa, säger Jonathan Augustinsson.

SEF och Svenska Spel önskar de båda talangerna all lycka framöver.

Profilerna så här långt på Veckans Matchturnén:
IK Frej – Joakim Runnemo
Utsiktens BK – Jonas Hellgren
Jönköpings Södra IF – Anton Cajtoft
IF Brommapojkarna – Jonathan Augustinsson
Åtvidabergs FF – Kenny Hildeby
Kalmar FF – Filip Sachpekidis
Helsingborgs IF – Calle Johansson
Halmstad BK – Eric Smith

Fakta Veckans Match:
Samtliga lag Allsvenskan och Superettan får en arrangörsdag var där klubben inom ett eventområde får chansen att marknadsföra sin egen klubb i sin stad, eller del av stad.
Syftet är att stärka banden mellan klubbarna och allmänheten.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.
Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån