Näthat är ett problem idag i vårt samhälle. Det är svårt att skydda sig mot hat och hot på nätet. Tidigare i veckan medverkade Svensk Elitfotboll på en installation anordnad av Prinsparets Stiftelse på Fotografiska i Stockholm på temat #nejtillnäthat.
– Det är viktigt och fint att Svensk Elitfotboll får vara med. Nu fortsätter vi arbetet framåt och tillsammans, säger Beatrice Clarke, ansvarig för hållbarhet på Svensk Elitfotboll.

Målet med installationen var att skapa en rörelse för en tryggare nätvardag och tillsammans stå upp mot hot och hat på nätet.  Prinsparets stiftelse står bakom den digitala installationen tillsammans med Fotografiska, Svensk Elitfotboll, Facebook, Ingager och Sinch.

Beatrice Clarke representerade Svensk Elitfotboll under installationens första dag, där prinsparet och speciellt inbjudna gäster tillsammans genomförde en workshop för hur man tillsammans kan jobba för att minska på näthatet i samhället.

– Det blev en väldigt bra dag. Elitfotbollens spelare och ledare är starka förebilder och kan vara en viktig kugge för hur vi tillsammans får till en förändring till en tryggare och mer schysst vardag på nätet, menar Beatrice Clarke.

Besökarna på installationen fick prova chatbotten ”Virtual Buddy” där de bland annat fick till uppgift att ”lovebomba” på nätet och tänka över hur vi tillsammans kan skapa en rörelse för en tryggare nätvardag för alla.

På installationens andra dag medverkade Djurgårdens IF medspelarna Jacob Widell Zetterström, Leo Cornic och Rasmus Schüller. Samtliga säger att de har upplevt näthat i sin vardag som elitfotbollsspelare.

– Jag skulle säga att runt 95 procent av det man läser och får är ren kärlek och beröm, men de återstående fem procenten kan vara de som blir kvar i huvudet, de man lägger sin energi på, säger Djurgårdens målvakt Jacob Widell Zetterström till Djurgårdens hemsida i samband med besöket.

Djurgårdesspelarna fick också se en rad viktiga punkter som identifierats som viktiga delar i de förebyggande arbetet; att inte näthata, att bryta passivitet, att lovebomba, att inkludera mera, att visa stöd, att belysa problemet, att fånga upp, att vara öppen för att det finns flera sätt att nå samma mål och att vara källkritisk.

Installationen på Fotografiska pågick 1-3 november. Arbetet mot näthat fortsätter under hösten och vintern.