Representanter från de svenska elitklubbarnas akademier samlades i veckan i Norrköping för den allra första nationella utvecklingskonferensen, som pågick i två dagar. Några av dem höll föredrag för sina kollegor, men bland föreläsarna fanns också långväga gäster från Spanien.

Utvecklingskonferensen kan ses som en avslutning på de olika projekt som genomförts av Svensk Elitfotboll under året, och som riktat sig mot både utvecklingschefer och övriga anställda i akademierna. På plats i Norrköping var ett 60-tal klubbrepresentanter.

De fick bland annat möjligheten att lyssna på Carlos Casal López från La Liga, som gick igenom ämnen som träningsmetodik och individuell spelarutveckling. I kategorin spanska influenser fanns också klubblaget Celta Vigo, som stod för två presentationer och därtill ett praktikpass tillsammans med IFK Norrköpings P15-gäng. 

Föredrag hölls dessutom av Magni Fannberg (AIK), Mikael Dahlberg (Helsingborgs IF), Jens Nilsson (Kalmar FF), Enrique Paez (VR-företaget Be Your Best) och Christofer Augustsson, förbundskapten för Sveriges P15-landslag. 

Tanken med träffen var samtidigt att få till ett erfarenhetsutbyte mellan deltagarna. Det menar Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll, som under utvecklingskonferensen också såg till att göra en summering av årets projekt.

– Vi kan se den här konferensen som ett slags examen för alla som deltagit i våra projekt under året. Responsen har varit väldigt positiv från våra deltagare. Vi har fått inspiration både internationellt och nationellt, och har kunnat samlas här under två dagar och prata om viktiga utvecklingsfrågor som tar oss framåt som fotbollsnation. Jag vill tacka alla deltagare och föreläsare för två fina dagar i Norrköping. Till sist ska IFK Norrköping ha ros för fint värdskap med bra service och god mat, säger Hasselgren.