I samband med EM-kvalmatchen mellan Sverige och Norge på Friends Arena besökte norska ligan, dess klubbar och partners, Sverige för att inspireras av det svenska arbetssättet.

Stora delar av Arenastaden i Solna färgades rött, vitt och blått i samband med EM-kvalet mellan Sverige och Norge. Norges motsvarighet till Svensk Elitfotboll, Norsk Toppfotball (NTF), tog med sig företrädare från de norska klubbarna i Eliteserien samt ligans officiella partners för två dagars konfererande och utbyte med den svenska ligan och några klubbar i Allsvenskan. Allting toppades med matchen mellan Sverige och Norge på Friends Arena.

Den första konferensdagen på Tele2 Arena höll Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll, ett föredrag om ligornas utveckling i Sverige. Därefter berättade företrädare från DHL och OBOS om samarbetet med Svensk Elitfotboll i egenskap av ligapartners.

c1dCQOAA

– Dagarna i Sverige kändes väldigt givande. Vi är mycket nöjda. Det finns mycket att inspireras av i vårt grannland, säger Iren Brynhildsen, Marknadschef på NTF och ansvarig för besöket i Stockholm.

Dag två föreläste först Kaveh Sarvari, Evenemangs- och privatmarknadsansvarig på Svensk Elitfotboll om den svenska supportersamverkan och arenaupplevelsen i Sverige, och därefter Jan Karlsson, Försäljnings- och marknadsdirektör på Svensk Elitfotboll kring området affärsrelationer.

Senare samma dag presenterade Beatrice Clarke, CSR-ansvarig på Svensk Elitfotboll hur den svenska elitfotbollen bidrar till samhället och hur ligor och klubbar jobbar med olika typer av samhällsengagemang.

Markus Nilsson, Vice VD I Hammarby IF berättade sedan om publikutvecklingen för Hammarby.

Den norska delegation på plats var mycket nöjda över besöket i Stockholm.
– Det finns mycket som vi tar med oss hem till Norge, inte minst hur liga och klubbar jobbat med publikutveckling i Sverige, säger Iren Brynhildsen.

ewRfjAKA

Utbytet mellan de två länderna är stort. Utöver stora digitala infrastrukturprojekt träffas ligornas representanter kontinuerligt. Bland annat besökte den svenska ligan den norska upptaktsträffen i våras för att se hur Norge arbetar med sin ”liga-kickoff”, och passade därefter på att se matchen mellan Norge och Sverige på Ullevaal som slutade 3-3.

– Det var kanske bra att båda matcherna slutade oavgjort så att Sverige och Norge kan fortsätta att upprätthålla det fina samarbetet länderna emellan, skrattar Iren Brynhildsen.