Tack vare ett överskott av de ekonomiska medlen vid EM i Ukraina har SvFF i samarbete med Svensk Elitfotboll (SEF)  startat ett nytt projekt inom Svensk Fotboll – ”Fotbollsutveckling – Elitfotboll för herr/pojk”. Claes Eriksson, gruppledare för ungdomsförbundskaptenerna och Stefan Lundin är utsedda projektledare till projektet och nedan följer Stefans åsikter varför projektet är viktigt för SEF och våra medlemsklubbar. 

 
Sverige åkte ur Play-off mot Portugal. Tråkigt men Portugal var trots allt lite bättre än oss. Vi kan trösta oss att vi hade nog lite otur i lottningen till kvalspelet, då vi fick Tyskland i gruppspelet. Där gjorde vi dock ett gediget svenskt jobb och klarade andraplatsen. Men i play-off hade vi inte heller den lilla turen som ett litet fotbollsland behöver då vi lottades mot det överlägset svåraste motståndet. Tyvärr kommer vi förmodligen att tappa i FIFA:s maratontabell där vi ståtar med en fantastisk 10-plats. Men det kommer nya utmaningar, i höst väntar kvalet inför EM i Frankrike 2016 då turneringen tar emot 24 deltagande lag. Vilket är hälften av alla europiska fotbollsländerna.

 

I vår nationella liga finns det positiva tecken med exempelvis en klar höjning av publiksiffrorna, något vi är relativt ensamma i förhållande till jämförbara ligor i Europa. För tredje året i rad så har också ett svenskt lag kvalificerat sig till Europé League. En annan positiv händelse är att det svenska U-17 års laget vunnit en bronsmedalj i VM, en enastående prestation. Låt oss konstatera att vi studsar tillbaka. Vi har ju haft en nästan märklig förmåga att vara kontinuerligt bra över tid. Visst kommer vi igen..

 

Men de senaste åren har något inträffat som gör vårt arbete svårare och det handlar inte om att vi blivit sämre. Tvärtom så fortsätter vi att producera bra fotbollsspelare, framgångarna i U-17 VM och att 100 av våra bästa spelare återfinns utomlands bevisar det. 


Vårt problem ligger i att andra länder har utvecklat sin verksamhet på ett sätt som vi för några år trodde var omöjligt. Länder som Belgien, Österrike, Schweiz och snart Ungern (med flera) lägger ner enorma resurser på att få fram bättre fotbollsspelare. Mina nyvunna vänner i Belgien har berättat om ett 10-årigt arbete som nu börjar bära frukt. Vad vi ser är bara början på en massiv satsning bland länder utanför big five i Europa. De vet att en förutsättning för att utveckla den inhemska fotbollen är att landets akademier utvecklas och att utbildningen av spelare påbörjas tidigare. För att ge en bättre bild av vår omvärld så satsar Premier League 3,5 miljarder kr under en treårsperiod på sina akademier…


Se i artikeln ”Vägen till Allsvenskan” vad definitionen av vad en akademi står för.

 

Om vi tittar på kvalitén på våra spelare, och som sagt, vi producerar fortsatt duktiga spelare till vårt landslag som fortsatt presterar bra matcher, men en viktig fråga kvarstår; får vi i samma utsträckning som tidigare fram exceptionellt bra spelare? (förutom en då förstås, men betänk att han slog igenom för över 10 år sedan).


Om vi kan förlika oss med att vi har ett problem här, så är frågan naturligtvis; vad beror det på? Jag menar (se ovan) att det inte beror på att vi blivit sämre utan på att övriga länders utvecklingstakt är på intensivare nivå.

 

Vad gör vi åt detta, förutom att utveckla våra akademier?

 

En avgörande faktor för mig är att vi påbörjar en skarpare utbildning i ett tidigare skede än vad som hittills varit fallet. Att vi lyckades bli trea i ett VM för 17-åringar med bara spelare från våra egna akademier är ett bevis, menar jag, på att en ordentlig satsning på akademier och en tidig högkvalitativ utbildning är nödvändig. En känslig åsikt och utmanande eftersom detta medför att vi missar spelare som är sent utvecklade under resan. Och hur motverkar vi det?

 

Mitt motmedel mot en för tidig selektering är att samla spelare regionalt/lokalt från klubbar som inte är akademier (finns också beskrivet i ”Vägen till Allsvenskan”) och därmed ge dessa spelare en chans att bli upptäckta.  Vi har hyllat vägen via seriespel i lägre serier och en övergång till elitfotbollen i en sen ålder och vi ska fortsätta hylla och bejaka den vägen, men att det är nödvändigt att vi också bejakar en utbildning i våra större klubbars elitförberedande verksamhet.
Nåväl, vad som är glädjande är att SvFF:s styrelse har förstått de framtida problemen. Styrelseledamot Jörgen Eriksson har lyhört fångat upp frågeställningarna och initierat en utredning i ämnet. Styrelsen har avsatt ett visst antal miljoner till ändamålet under åren 2014-2016 och en styrgrupp bildades i april 2013 med Jörgen Eriksson, Lars Richt, Per Widén, Claes Eriksson och undertecknad. Ur det gänget blev Claes och jag operativa projektledare.

 

Det du nyss läst (del 1) är en introduktion till projektet och varför jag anser det vara viktigt för Svensk fotboll. I del 2, som kommer imorgon, kan du läsa mer om de föreslagna aktiviteter som finns i projektet.

EXPRESSBILD (1)

Stefan Lundin,
Sportdirektör SEF