Gamla Idrottshuset i Örebro var laddat för final för andra säsongen i rad. I en dramatisk och spännande match besegrade hemmalaget Örebro SK motståndarna IFK Uddevalla efter förlängning och är därmed svenska mästare 2021/2022.

Finalen började hett direkt, med flera tuffa närkamper. Båda lagen visade stor respekt mot varandra, där det var tydligt att man hade läst på motståndarlaget. Örebro SK hade det mesta av bollinnehavet, men mötte ett disciplinerat Uddevallaförsvar som inte ville bjuda på något. De skott som slank igenom skulle hanteras någorlunda enkelt av Uddevallamålvakten Filip Skarin.

För Uddevalla handlade det som oftast om snabba omställningar, men Örebro SK skulle också få se att man inte kunde slappna av, när bland annat Fredrik Söderqvist slog en öppnande passning över hela planen som ledde till att Martin Herlin i Örebromålet fick stå för en vass fotparad.

Första halvlek var nära att gå mållös, när ÖSK:s Washington fick bollen. Efter att ha tempoväxlat snabbt, och kommit förbi sin motståndarspelare, avlossar han ett skott som går förbi Filip Skarin och in i målet. 1-0 till hemmalaget och stort jubel från hemmapubliken.

Hemmajublet skulle inte vara så länge, då Albert Hiseni skulle hitta nätet, när han på en hörna prickar in bollen via en Örebrospelare. 1-1 i halvtid, vilket Hiseni sade följande om i Eurosport direkt efter halvleken:

– Båda lagen vet vad de andra är bra på. Det är lite för mycket respekt, jag tror att det kommer släppa i andra halvlek. Vi får se hur mycket ÖSK orkar. Vi vet att de har tio bra minuter i början av halvlekarna som vi måste hålla ut. I slutet kan allt hända. En sådan här match brukar oftast avgöras de sista fem minuterna.

Andra halvlek skulle bli ännu tuffare, med ännu mer känslor. Ställningskriget på planen gjorde att det blev både gula kort och en del frisparkar. Örebro SK skapade flera chanser, vilket gjorde att Uddevallaförsvaret fick jobba.

Fredrik Söderqvist siktade in sig flera gånger på distans, men hittade inte riktigt igenom. Istället skulle det vara en lurig passning in i straffområdet, förbi två Örebrospelare på en frispark, som hittade Nadim Raisi och nätet rasslade rejält. 2-1 till IFK Uddevalla, till det stora bortaföljets glädje.

Nervositeten ökade i hallen när Örebro SK tog ut sin målvakt för att spela fem mot fyra. Det skulle inte dröja länge innan Sergio Morales avlossar ett skott, som räddas av Filip Skarin, men där Maicon Tauan trycker till en vrist på volley som betydde att matchen återigen var kvitterad. 

De sista minuterna av andra halvlek bjöd på ett par halvchanser för båda lagen, men skulle inte vara tillräckligt för att skilja lagen. Istället gick matchen vidare till förlängning.

In i förlängningen hade Örebro SK med sig fem frisparkar, vilket gjorde att man var oerhört försiktiga i sitt försvarsspel. IFK Uddevalla försökte utnyttja detta, men fick som oftast spela försvarsspel. Tillslut kom också chansen, när Bebé blir frispelad framför Filip Skarin och iskallt placerar in 3-2. 

All press låg nu på IFK Uddevalla, att försöka kvittera innan förlängningen var slut. Då skulle Sergio Morales stå för matchens snyggaste prestation, när han bryter bollen på egen planhalva, tunnlar en Uddevallaspelare och placerar bollen snyggt förbi Filip Skarin. Därefter hinner Uddevalla både reducera, och Örebro SK utöka sin ledning. Matchen slutar 6-3, vilket gör att Örebro SK kan titulera sig Svenska Mästare 2021/2022.

Matchfakta Final i Svenska Futsalligan

Örebro SK – IFK Uddevalla 6-3 efter förlängning (3-2) (2-2) (1-1) 

Målskyttar, Örebro: Washington 2, Maicon Tauan, Bebé, Sergio Morales 2

Målskyttar, Uddevalla: Självmål, Nadim Raisi, Mergim Berisha

Publik: 1652 (Gamla Idrottshuset, Örebro)

Domare: Odai Alwani, Abdelmasih Gergess, Kastriot Gerxhaliu