En stekhet final blev ännu hetare, när den det varma vädret också gjorde att temperaturen i Gamla Idrottshuset var oerhört hög. Två taggade lag, en fullproppad läktare, och en fantastisk futsal gjorde att hallen kokade. Då matchen slutade oavgjort under ordinarie tid fick finalen avgöras genom förlängning där Örebro SK till slut kunde stå som mästare efter stort straffdrama.

Gamla Idrottshuset stod värd för finalen i Svenska Futsalligan, för tredje säsongen i rad. För tredje säsongen i rad var det också Örebro SK som stod som hemmalag, och IFK Göteborg som bortalag. Det tredje finalförlusten för Örebro SK, där man förlorade mot Hammarby IF, vann över Uddevalla FC och nu hoppades att slå IFK Göteborg.

IFK Göteborg var i sin första final på tre säsonger, efter att ha senast spelat final 2019/2020, där man förlorade mot Hammarby IF.

Matchen öppnade i ett rasande tempo. Hallen var full av förväntansfulla åskådare, som levde sig in i varje situation.

Båda lagen utbytte chanser, där målvakterna Martin Herlin i Örebro SK och Viktor Sääf i IFK Göteborg fick visa upp varför de båda är med i landslaget.

Det kändes länge att det skulle bli mål för något av lagen, men det dröjde till den 17 matchminuten innan Bebe hittade nätet, till hemmapublikens stora glädje.

I den andra halvleken skulle det inte dröja länge, utan endast tre minuter och tre sekunder innan tvåan kom, när ett skott av Pirata hittade mellan Viktor Sääfs ben.

Frågan var om IFK Göteborg skulle komma tillbaka, med ett 2-0-underläge på bortaplan. Elva minuter in i andra skulle man äntligen få spräcka målnollan, när ynglingen Boris Sadiku påpassligt kunde lägga in bollen i öppet mål, efter en tilltrasslad situation.

Bara en minut senare skulle kvitteringen sitta, när ett misslyckat skott från Younes Raisi istället blev en perfekt passning till brorsan Nadim Raisi som tryckte in den bakom en chanslös Martin Herlin.

Resterande del av andra halvlek skulle bestå av ett par halvchanser, där inget lag vile riskera allt för mycket, vilket gjorde att den ordinarie matchen fick gå över till förlängning.

Förlängning spelas två gånger fem minuter, där också frisparkarna från andra halvlek hänger med. In i förlängningen hade därför Örebro SK tre frisparkar och IFK Göteborg fyra. Vid sex frisparkar blir det bekant en långstraff från tio meter.

I den första förlängningshalvleken spelade Örebro SK med jokerspel, utan att skapa några större lägen. Det var inte förrän bröderna Novoselac kom in som det var nära att man kunde sätta 3-2. Efter minuter var det fortfarande oavgjort, vilket gjorde att matchen gick in i en andra förläningshalvlek.

Andra förlängningshalvleken präglades av två lag som var otroligt trötta, där ingen ville riskera göra något misstag, vilket gjorde att matchen gick till straffsparkstävling.

I straffsparkstävlingen skulle båda målvakterna stå för räddningar, Viktor Sääf först, Martin Herlin kontrade, innan Martin Herlin räddade ytterligare en straff, samtidigt som Hussein Fawaz satte den avgörande straffen för Örebro SK.

Detta betyder att Örebro SK är Svenska Mästare 2022/2023.

Final Svenska Futsalligan( SFL):
Örebro SK – IFK Göteborg 7-6 efter straffar (1-0) (2-2)

Domare: George Jansizian, Kastriot Gerxhaliu, Mauritz Grendin
Timekeeper: Joseph Matti

Målskyttar Örebro SK: Bebe, Pirata
Målskyttar straffar Örebro SK: Maicon Tauan, Bebe, Pirata, Drazen Novoselac, Hussein Fawaz

Målskyttar IFK Göteborg: Boris Sadiku, Nadim Raisi
Målskyttar straffar IFK Göteborg: Emilio Rossi, Fehim Smajlovic, Nadim Raisi, Boris Sadiku,