Östersunds FK tar sin första titel genom att besegra IK Norrköping med 4-1 i finalen av Svenska Cupen.
– En del av drömmen har vi fått leva nu, säger ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg.

Precis som när lagen möttes i serien förra helgen slutade mötet mellan Östersunds FK och IFK Norrköping med hemmaseger. Den här gången var det betydligt mer i potten då slutresultatet innebär att Östersund tagit sin första titel i historien genom att vinna Svenska Cupen.

Östersund, som lottats att spela som hemmalag i finalen, spelade inför en rekordpublik på 8 369 åskådare och fick en drömstart på matchen. Samuel Mensah fick löpa ostörd in i Pekings straffområde och nicka in 1-0 på Ken Semas perfekt slagna hörna i den åttonde minuten.

Tio minuter senare hade Sema spelat fram till ett nytt mål, den här gången var det ett lågt inspel från vänsterkanten som rann igenom hela straffområdet fram till den stötte på Hosam Aieshs bredsida. Nästa destination var nätmaskorna i högra krysset och 2-0 var ett faktum.

– De får tidiga mål, sedan går de hem i position. Vi får boll i ytor som är bekväma för dem. Vi måste hota mer och sätta press tidigare på dem, kanske, säger IFK:s lagkapten Andreas Johansson i C More i halvtid.

– Ken, återigen, lägger ett passningsinlägg och jag var där och avslutade. Det är fint. Men det gäller att fortsätta i andra halvlek, säger målskytten Aiesh i C More i halvtidspausen.

Norrköping kom ut som ett helt nytt lag till de avslutande 45 minuterna. Man tryckte ned Östersund och skapade flera bra lägen. Till slut kom utdelningen då Nicklas Bärkroth fälldes i straffområdet och Linus Wahlqvist dunkade in sin egen straffretur i mål fram till 2-1.

IFK fortsatte att trycka på, men en den nödvändiga offensiva balansen i deras spel skulle till slut bli deras fall. Sema, med sin tredje assist för dagen, frispelade Alhaji Gero i den 83:e minuten och anfallaren rullade in 3-1 mellan benen på Michael Langer i gästernas mål.

Kort därefter dribblade sig Saman Ghoddos in i Norrköpings straffområde och tryckte upp 4-1 i närmsta krysset – spiken i kistan i den 85:e matchminuten.

– Vi får en tung start. De får 2-0 tidigt. Sen tycker jag att vi växlar upp rejält och jag tycker att vi gör en väldigt bra andra halvlek. Men sett över hela matchen är Östersund värdiga vinnare, kommenterar IFK:s högerbreddare Bärkroth i C More efter matchen.

Det var gladare miner hos Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg, som varit drivande i klubbens resa från division 2 till vad som nu blir klubbens första titel och kval till Europa League.

– Det är omtumlande. Att få göra det här hemma framför Falkarna, all övrig publik – publikrekord – att få bjuda alla med på resan in i Europa… en del av drömmen har vi fått leva nu. Det här är bara början, säger Kindberg i C More efter slutsignalen.

Östersund går oseedade in i kvalet till Europa League i den andra rundan i sommar. Som en bonus för att kunna förbereda sig på bästa sätt väntar nu bland annat 666 000 kronor från Svenska Spel.