Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare, Mats Enquist, medverkade i en direktsänd paneldebatt i SVT gällande den så kallade publikfrågan. Tillsammans med bland annat Kulturminister och idrottsminister Amanda Lind och Statsepedemiolog Anders Tegnell diskuterades när elitfotbollsarenorna åter kan fyllas med publik.

– Vi är en verksamhet som är en mångmiljardindustri och vi har miljontals intressenter. Nog förtjänar vi också att bli behandlade, särskilt när vi varit satta på undantag så länge, med någon typ av lösning. Nu har vi tagit ett steg. Vi vill erbjuda Folkhälsomyndigheten en lösning, menar Mats Enquist.

I ett extrainsatt coronaprogram på SVT diskuterades pandemins påverkan på idrotten. Ett av kvällens teman var publik på idrottsevenemang. Svensk Elitfotbolls Mats Enquist framförde att elitfotbollen står redo att öppna upp för viss publik så fort smittläget tillåter och att den öppningsplan tillsammans med de protokoll som elitfotbollen tagit fram är nyckeln. Kultur- och idrottsminister Amanda Lind och statsepidemiolog Anders Tegnell deltog också i samtalet.

– Vi måste också få en chans efter ett års nedstängning. Med våra säkra rutiner hoppas vi få spela med åtminstone viss publik på plats, och det måste vi få ta med Folkhälsomyndigheten, säger Mats Enquist i programmet.

Tegnell menade å Folkhälsomyndighetens sida att det är svårt för FHM, som är en liten myndighet, att hantera alla underförbund och att FHM måste hitta generella lösningar för olika områden.

– Om man tagit sig tid att stänga ner oss ett helt år så kanske man kan ta sig tid att titta på våra säkra planer som vi tagit för att komma tillbaka på banan. Vi måste få en dialog om framgång, säger Mats Enquist.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind säger att vaccinationsintyg kan vara en av många lösningar för att ta emot publik men att den lösningen rent tekniskt är månader bort. Hon betonar istället att det finns mer träffsäkra lösningar på bordet än vad det någonsin funnits tidigare.
– Vi har fått förslag från Folkhälsomyndigheten om hur vi, stegvis utifrån smittläge, successivt kan öka publiken. Det är den typen av framtidsbild vi behöver för att orka hålla ut nu när vi fortfarande har en tuff situation, menar Amanda Lind.

Se programmet i sin helhet här