Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och regeringens matchfixningsutredare Gunnar Larsson höll i förra veckan en presskonferens gällande utredningen om åtgärder mot matchfixning och olicensierad spelverksamhet. I den framkom bland annat att Spelinspektion ska bli en starkare och tydligare samlingspunkt för att samla och sammanställa misstänkt matchfixning.
– Vi tycker det här är positivt. Det stärker vår test att det är bra att jobba nära spelbolagen i den här frågan, säger Anders Wikström, ansvarig för integritetsfrågor på Svensk Elitfotboll.

Nyligen meddelade polisen att de pausar sitt arbete mot matchfixning för att istället fokusera på den organiserade brottsligheten. Istället presenterar regeringen att de vill styra spelandet i Sverige till licensierade bolag och att Spelinspektionen ska få ett större ansvar.

Regeringen föreslår också att ett idrottsförbund som misstänker matchfixning ska kunna begära att spelbolagen kontrollerar detta samt att spelbolagen måste dela information till Polismyndigheten och Spelinspektionen vid misstänkt matchfixning.

– Det som regeringen föreslår stämmer väl överens på våra inspel till utredningen. Det här innebär mer muskler och en stärkt roll för Spelinspektionen och tuffare krav för spelbolagen när det gäller skyldigheten att dela information till både idrotten och rättsvårdande myndigheter. Det är också bra att det föreslås att idrotten ska ges möjlighet att få information från spelbolagen inte bara gällande matchfixning utan också otillåten vadhållning, sammanfattar Anders Wikström.

– Vi tycker det är bra att kunna jobba nära spelbolagen i den här frågan. Det samarbete vi redan har med Unibet ger oss en insyn, en dialog och en möjlighet att påverka, men detta öppnar för insyn hos andra med.