500 personer kan tillåtas i publik från och med den 15 oktober. Det meddelade Regeringen på en presskonferens under tisdagen.
– Det är i alla fall positivt att man nu tar steg mot ett öppnande, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Nuvarande begränsningar på folksamlingar om 50 personer ligger kvar, men Regeringen öppnade upp för att göra undantag om 500 personer vid exempelvis idrottsevenemang. Svensk fotbolls gemensamma remissvar utgår från att arenans maxkapacitet och övriga förutsättningar bör avgöra hur mycket publik som är ansvarsfullt att släppa in på varje match.

– Vi ville så klart redan nu visa att vi är redo att ta ansvar att välkomna betydligt fler till våra största arenor men det här är en början och ett kliv mot en ansvarsfullt öppnande, menar Mats Enquist.

– Vi hoppas att Regeringen tar beslutet blir att vi kan ta in 500 åskådare på matcherna i Allsvenskan och Superettan, och sedan får vi följa samhällsutvecklingen och ha en parallell dialog om ett ansvarsfullt öppnande.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) meddelade på presskonferensen att det kommer att bildas ett publik- och idrottsråd där myndigheterna och idrotten tillsammans kan diskutera publikutveckling under pandemin.

– Det här rådet är väldigt intressant. Det är precis det forum som vi saknat, säger Mats Enquist.

Det finns ett färdigt förslag om 500 personer på evenemang som Regeringen beslutar om den 8 oktober.