Svenska Spel satsar 3 milj kr extra på att få svenska lag att lyckas bättre i Europa. Pengarna avsätts som en del av avtalet med SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll, och tillförs en Europafotbollsfond som administreras av SEF.

 

Pengarna går till de tre högst placerade lagen i 2013 och 2014 års Allsvenska, och fördelas 2014 och 2015 enligt följande:

– 2 milj kr går till SM-guldvinnaren.
– 500 000 kr går till tvåan och trean.

 

Pengarna ska hjälpa klubbarna att kvalificera sig till gruppspel i Champions League respektive Europa League. Om något, eller några, av de aktuella lagen lyckas med detta ska den aktuella klubben, eller klubbarna, betala tillbaka pengarna de erhållit till fonden. Detta för att utöka fondens kapital för kommande år.

 

Det utökade kapitalet kommer då att fördelas på nästkommande års tre lag, utöver den ovan angivna summan, enligt modellen två tredjedelar till SM-guldvinnaren och lika delar av det som blir kvar till tvåan och trean.

 

Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll säger:

 

– Det är ingen tvekan om att deltagande i Europaspelet är en vattendelare för de ligor och klubbar som får del av de pengar som finns där – och de som inte får del av dem. I vårt arbete att bygga ”Nordens bästa liga” är det strategiskt viktigt för oss att åter komma ut i Europa med lagen i den svenska elitfotbollen. Med dessa pengar hjälper Svenska Spel oss att stärka de lag som för vart år kvalificerat sig till Europaspelet. Målet är givetvis i första hand att kunna kvalificera sig till gruppspel i Champions League, vilket skulle vara väldigt positivt för hela den svenska fotbollen, och inte bara för det lag som tar sig dit.

 

Malmö FF fick såsom vinnare av Allsvenskan 2013 alltså 2 milj kr extra att använda i klubbens försök att kvala in till Champions Leagues gruppspel. Daniel Andersson, sportchef i MFF, säger dagen efter att laget passerat andra kvalomgången via vinst borta mot lettiska Ventspils, 1-0 (0-0 hemma):

 

– Pengarna är mycket välkomna! Dels har de bidragit till att vi kunnat värva nya spelare, dels chartra ett plan för att åka till Lettland och bortamatchen mot Ventspils. Det har varit ett tajt matchande i både Allsvenskan och kvalet till Champions League, och ett chartrat plan har underlättat resandet.

 

Daniel Andersson är medveten om att MFF får betala tillbaka pengarna om klubben når gruppspelet.

 

– Det gör vi med glädje, för då kommer det nya pengar från Uefa!

 

Stefan Lundin, sportdirektör i SEF, är också positiv till extrapengarna:

 

– Det är ytterst glädjande att Svenska Spel värdesätter svenska lags deltagande i de europeiska cuperna, och är berett att stötta det. Svenska Spel visar med de här pengarna sin vilja att ge svenska lag bättre förutsättningar att förbereda sig för spel i Europa.

 

Svenska Spels sponsorchef Håkan Solberg förklarar satsningen:

 

– Europafotbollsfonden är en av byggstenarna i hela vår satsning i vårt samarbete med svensk fotboll. Vi tycker det är viktigt att bra möjligheter ges för de lag som har chansen att få delta i ett fotbollsslutspel i Europa på både herr och damsidan. Att underlätta i förberedelserna och ge möjligheter ser vi på lång sikt att det stärker den inhemska ligan samtidigt som intresset för svensk fotboll ökar.

 

Försöket med fonden kommer att utvärderas efter 2015.

 

För mer information kontakta:

– Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll, 0705-93 77 71
Mats.enquist@svenskelitfotboll.se

– Håkan Solberg, sponsorchef Svenska Spel, 010-120 00 00, hakan.solberg@svenskaspel.se