EM-slutspelet är i full gång. Arenorna ute i Europa fylls med upp till 25 000 åskådare i publik. Samtidigt meddelar Nederländerna att de öppnar upp för fullsatta läktare runt 1 juli. Danmark säger att de gör samma sak från 1 augusti.

Igår meddelade Sveriges regering att det kan bli aktuellt med fler än 3000 åskådare på matcher i Allsvenskan och Superettan från den 1 juli. Förslaget är ute på remiss och inom kort väntas ett besked i frågan.

Ute i Europa har man på sina håll spelat med publik ett tag. Champions Leaguefinalen bevittnades av 16 500 åskådare i Porto och finalen i Europa League välkomnade 9000 till läktarna i Gdansk. Det pågående EM-slutspelet som spelas runt om i Europa möjliggör för mellan 25%-30% av arenornas totala kapacitet i publik. Finalen på Wembley i mitten av juli ha fått klartecken att ta emot upp till 40 000 åskådare.

Den danska ligan avslutades nyligen med publik upp till 500 personer per sektion på läktarna. Danska ligans 170 matcher med publik visar att de är säkert att se matcher utomhus som åskådare och nu meddelar danska myndigheter att landet öppnar upp helt och möjliggör för fullsatta arenor från och med den 1 augusti.

I Nederländerna gör man sig redo för evenemang inför fullsatta läktare redan den 30 juni. Regeringen i Nederländerna säger att utomhusevenemang är säkra nog om besökarna är testade mot covid-19 och flödena in- och ut ur arenan kontrolleras. Det innebär att Eredivise kan ha fullsatta arenor redan från starten den 19 augusti.

Tiden för att svara på den svenska remissen går ut på måndag 21 juni. Efter det väntas regeringen ta beslut i frågan.