I en intervju i samband med upptaktsträffarna för Allsvenskan och Superettan så berättar Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist om hur SEF jobbar för att kunna ta emot publik på ett säkert sätt på arenorna i Allsvenskan och Superettan.
– Vi vill komma upp på den nivå som andra samhällsdelar har idag, säger Mats Enquist i intervjun.
Timmarna innan discovery+ sände sitt publika program för sina tittare så sände Svensk Elitfotboll ett eget webbtv-program riktat mot media och de närmaste intressenterna. I den del av det webbtv-programmet medverkade generalsekreterare Mats Enquist och pratade publikfrågan med moderatorn Jonas Dahlquist.
– Vi har verkligen försökt ta ansvar. Från början handlade det om att få spela fotboll överhuvudtaget, vilket vi slut fick göra. Vi fick visa att vi klarade av att genomföra en säsong, men vi skulle istället vilja lägga de här timmarna på att visa att vi kan göra en begränsad men säker publikupplevelse. Fullt med publik kan dröja, vi har full respekt för pandemin.
Svensk Elitfotboll har tagit fram en egen öppningsplan för hur man stegvis skulle kunna återgå till publik på arenorna. I ett första skede är förslaget 15% av arenornas totala sittplatskapacitet. Sedan tidigare finns protokoll för både träning och match som finns till för klubbarna och deras vardag, som båda visade sig vara framgångsrika under 2020. Det som saknas nu är en dialog med myndigheterna för att i samråd med deras expertis på smittskyddsfrågor tillsammans komma fram till hur man öppnar upp på bästa sätt. Pandmeilagen tillkom för att man skulle kunna göra egna specifika lösningar för olika verksamheter, ändå har det inte gjorts ännu. Svensk Elitfotboll har förståelse för läget men det ena behöver inte utesluta det andra.
– Det är ett tufft pandemiläge. Här får man jobba med att tänka två tankar samtidigt. Vi har fullt stöd för att i ett tufft pandemiläge så får man förlänga restriktionerna för samhället. Det är den ena delen. Det vi vill komma till är att vi har samma typer av restriktioner som resten av samhället har. Den frågan är separat. Frustrationen vi har är att vi fortfarande står i startgroparna utan att kunna göra någon form av säkerhetslösning.
För många i samhället så är elitfotbollen en fråga om samhörighet och gemenskap. Elitfotbollen förenar och inkluderar. Att kunna öppna upp läktarna, åtminstone lite, i detta skede skulle betyda så mycket för så många.