Sveriges regering meddelar att maxtaket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från och med den 29 september samt att avståndskraven mellan sittplatser och sällskap tas bort. Det innebär att arenorna i Allsvenskan och Superettan, utifrån experter och läkarens inrådan, kommer ha möjlighet att ha fullsatta läktare i höst.
– Vi är väldigt glada över det här beskedet. Regeringen har verkligen lyssnat på oss det senaste halvåret och jag tycker vi har fått bra gehör, och det är vi tacksamma för, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Efter 1.5 år så kommer det åter vara möjligt med fullsatta arenor. Klubbarna som arrangörer kommer göra allt de kan för att fortsätta vara ansvarstagande.

– Dagens besked innebär inte att vi släpper alla tankar på att vara en ansvarsfull arrangör. Vi ska ta vårt ansvar. Skillnaden mot förut är att ansvaret nu hamnar på oss utan att vi måste invänta mindre träffsäkra restriktioner från myndigheterna, menar Mats Enquist.

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

– Vi kommer jobba med vår partner pandemifonden, samt ta lärdom av FIFA och UEFA, andra länder ute i Europa och WHO. Tillsammans ska vi hitta vi en hantering som är rimlig, trygg och säker.

Regeringen meddelar också att Socialdepartement kommer remittera att vaccinationsbevis ska kunna användas vid stora evenemang. Tanken är inte att de ska användas men det ska åtminstone finns en beredskap för det. Regeringen förbereder också ett förslag hur vaccinbevis kan användas om man måste återinföra restriktioner.