Riksidrottsförbundet (RF) har initierat en undersökning som visar att allmänheten inte vill se spel på ungdoms- och amatöridrott. Endast fyra procent tycker att det ska erbjudas spel på ungdomars idrott. 
– Ungdomar är en särskilt sårbar grupp för matchfixing. Allmänheten är lika övertygade som vi att det borde vara förbjudet att erbjuda spel på ungdomsidrott, säger Johan Claesson samordnare mot matchfixing på Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

RF skriver att ”uppgjorda matcher, matchfixing, är ett av de största hoten mot idrotten. Risken för matchfixing har ökat i och med det ökade utbudet på sportspel via internet. Idag går det att spela på både ungdomsidrott och på matcher så lågt ner i divisionerna som fotbollens sjunde division”, och menar att resultatet av studien som genomförts visar att majoriteten inte vill ha spela på ungdoms- och amatörnivå. Risken för matchfixing är dessutom större ju lägre ner i divisionerna man kommer eftersom dessa är svårare att kontrollera.

Studien som är genomförd av IPSOS Public Affairs visar att endast 13 procent tycker att det bör vara möjligt att spela på fotbollens lägre divisioner, från division fem och nedåt. Endast fyra procent att det ska erbjudas spel på ungdomars idrottande.

Spelbolagen väljer i dag i stort sett själv vad de vill ha för utbud på spelmarknaden. Det är något som RF vill kunna förändra eller påverka och menar att allmänhetens åsikter bör beaktas.
– Det är vår verksamhet som spelbolagen tjänar pengar på. Då är det rimligt att vi får vara med och bestämma vad som är okej att satsa pengar på, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.