"

Tillsammans utvecklar vi svensk elitfotboll

"

<
28 mars, 2022

Riktlinjer media

Klubbarna i Allsvenskan och Superettan jobbar efter gällande tävlingsbestämmelser och riktlinjer enligt elitfotbollsmanualen.

Svensk Elitfotboll strävar efter transparens och att vara så öppna och välkomnande som möjligt gentemot media. Inför varje säsong delas Elitfotbollsmanualen för media och kommunikation ut till klubbarna. Där står det hur klubbarna ska uppföra sig mot media och vilka krav som ska uppfyllas i samband med matcher i Allsvenskan och Superettan.

Varje klubb ska exempelvis ha en medieansvarig som alltid bör vara tillgänglig för media, så också under hela evenemanget för att bland annat hålla fortlöpande kontakt med medierepresentanterna. Medieansvarig i klubb är också den som beslutar om ackreditering till match samt ser till att medierepresentanterna får officiella laguppställningar innan match och får prata med önskade spelare såväl inför som efter match.

Presskonferens ska hållas cirka 15 minuter efter slutsignal. På presskonferensen medverkar båda klubbarnas tränare samt eventuellt ”heta spelare”. Presskonferensen varar mellan fem-tio minuter. 

All form av videointervju och/eller ljudupptagning för publicering och sändning i samband med matcher i Allsvenskan och Superettan, så också livesändning från presskonferens, kräver tillstånd från rättighetsinnehavare.

Efter presskonferensen ska spelare i båda lagen vara tillgängliga för media.

Svensk Elitfotboll har regelbunden dialog med Sportjournalistförbundet när det kommer till media och medias arbetsförhållanden i samband med Allsvenskan och Superettan.

Vem kan ansöka om ackreditering?
Yrkesverksamma journalister och fotografer är välkomna att ansöka om ackreditering. Ackrediteringsansökan skickas av varje mediehus/redaktion till den aktuella hemmaklubben enligt den aktuella klubbens rutiner och förfarande. Samtliga som söker ackreditering ska namnges i ansökan.

Vilka får plats?
Utöver rättighetsinnehavarna så är det upp till varje aktuell förening att dela ut ackrediteringar till media utifrån plats och utrymme på arenan. 

Statistik
På mediaservice.svenskelitfotboll.se finns officiell statistik från Allsvenskan och Superettan. För att komma in på Mediaservice krävs ett individuellt inlogg. Detta får man genom att maila mediaservice@svenskelitfotboll.se och meddela att man vill ha åtkomst till sidan.

Mediaguiderna
Från och med 2014 delas Mediaguiden ut av Svensk Elitfotboll. Mediaguiden innehåller information och kontaktuppgifter till våra klubbar och dess personal och spelare i Allsvenskan. Den information som finns med i Mediaguiden har godkänts av respektive spelare och klubb, men det finns också klubbar som valt att avstå att dela ut spelarnas uppgifter med tanke på deras integritet och risken att uppgifterna kommer i orätta händer. I de fallen finns istället uppgifter till en kontaktperson i klubben som media uppmanas att gå via.

Sedan 2019 finns Medieguiden för Allsvenskan och Superettan endast digitalt. Den senaste versionen blir alltid officiell på ligornas Upptaktsträffar men ligger också på mediaservice.svenskelitfotboll.se. För att  få tillgång till mediaguiderna i efterhand, vänligen skicka en förfrågan om inlogg till Mediaservice till mediaservice@svenskelitfotboll.se

Guiden kommer endast skickas till de journalister som:

– var anmälda till Allsvenskan eller Superettans upptaktsträff
– tillhör de stora dagspressarna eller lokaltidningar
– tillhör AIPS, det internationella journalistförbundet

Vi ber er att hantera dess fakta med största varsamhet och INTE lämna vidare till obehöriga eller personer utanför din organisation.

Highlights och livebevakning av match
Alla som registrerar ett Fotbollskonto hos Svensk Elitfotboll får tillgång till massa innehåll och en rad tjänster. Genom att logga in på highlightssidorna för Allsvenskan och Superettan så kan man se höjdpunkter från ligornas alla matcher. Sajterna samlar höjdpunkter från 2017 och framåt och de senaste klippen publiceras efter att omgången är färdigspelad. Dessutom kan du med ett Fotbollskonto låsa upp massa funktioner och innehåll i våra appar för Allsvenskan och Superettan.

I tilläggstjänsten Highlights Plus. För 35 kronor i månaden kan du se alla mål och andra höjdpunkter i alla matcher i Allsvenskan och Superettan – precis när de hänt. Ett lag gör mål, det plingar till i mobilen och du kan direkt se målet. Inte svårare än så. Du kommer enkelt kunna slå på notiser för matchhändelser för det lag du vill följa extra noga. Kanske vill du också hålla koll på hur det går för det där andra laget i topp- eller bottenstriden?

Varje specifik match i Allsvenskan och Superettan går dessutom att följa direkt via allsvenskan.se eller superettan.se, precis som i mobilen, med målen och de viktigaste händelserna direkt när de händer.

Spana in hemsidorna eller highlightssidorna för Allsvenskan och Superettan samt mobilapparna för Allsvenskan och Superettan.

MER FRÅN SEF

Förbättrat ordningsläge under inledande omgångarna av fotbollssäsongen

20 jun 2024

Nytt tävlingsformat väntar lagen som tar sig igenom det europeiska kvalspelet

20 jun 2024

Allsvensk retroboll för att hedra 100 år av svensk fotbollshistoria

20 jun 2024

Miljonutdelning från Europafonden ska hjälpa svensk fotboll att klättra på rankingen

19 jun 2024

Svenska lagens inledande kvalmotståndare i sommarens Europaspel

19 jun 2024

Senaste nytt

Allsvensk retroboll för att hedra 100 år av svensk fotbollshistoria

20 jun 2024

Förbättrat ordningsläge under inledande omgångarna av fotbollssäsongen

20 jun 2024

Nytt tävlingsformat väntar lagen som tar sig igenom det europeiska kvalspelet

20 jun 2024

Miljonutdelning från Europafonden ska hjälpa svensk fotboll att klättra på rankingen

19 jun 2024

Svenska lagens inledande kvalmotståndare i sommarens Europaspel

19 jun 2024