Den första månaden är avklarad i Allsvenskan och Superettan och det har blivit dags att utse månadens spelare och tränare. Nytt för i år är att du kan vara med och påverka omröstningen.

Utmärkelserna Månadens Spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare eller tränare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. Varje vinnare av Månadens spelare och Månadens tränare i respektive liga får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Månadens tränare kommer att utses sju gånger per säsong i vardera liga. I juryn sitter samtliga 16 huvudtränare samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas. Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna genom en omröstning på allsvenskan.se och superettan.se.

En totalsumma räknas sedan samman där media, lagkaptener och supportrar står för varsin tredjedel och en vinnare utses.

Nominerade till månadens spelare i Allsvenskan i april:
Aslak Fonn Witry, Djurgården
Djurgården har tre raka segrar i inledningen av Allsvenskan och Aslak Witry har bidragit med två mål framåt och varit en klippa bakåt.

Rasmus Schüller, Djurgården
Nyförvärvet Schüller har tagit en fast plats på Djurgårdens centrala mittfält och varit ett nav i det lag som ännu inte tappat poäng.

Blair Turgott, Östersunds FK
Anfallaren Turgott står på tre gjorda mål efter tre omgångar. Alla tre kom i mötet med Örebro SK. 

Rösta på din favorit här.

Nominerade till månadens tränare i Allsvenskan i april:
Henrik Rydström, Kalmar FF
Rydström är tillbaka i Kalmar och vilken start man har fått. Noll insläppta mål på tre matcher och sju inspelade poäng. 

Daniel Bäckström, IK Sirius
Uppsalalaget är obesegrat efter tre omgångar och än så länge ser det ut som Bäckström fått ordning på defensiven som läckte i fjol. Bara två insläppta mål än så länge.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, Djurgården
SM-guld–vinnarna från 2019 har fått en kalasstart på Allsvenskan 2021. Tre raka segrar, sex mål framåt och bara ett insläppt. 

Rösta på din favorit här.

Nominerade till månadens spelare i Superettan i april:
Marc Rochester Sörensen, Östers IF
Öster är obesegrade och toppar tabellen i Superettan med sina sju poäng. Danske Rochester Sörensen har gjort två av lagets fyra mål än så länge.

Mathias Karlsson, GAIS
Göteborgarnas burväktare har täppt igen totalt och efter tre spelade matcher ligger GAIS tvåa i Superettantabellen med sina sju poäng och noll insläppta mål.

Wilhelm Loeper, Helsingborgs IF
Helsingborg har gjort sex mål framåt och hälften av dem har Wilhelm Loeper spelat fram till. Laget är fortsatt obesegrade med en seger och två oavgjorda i april.

Rösta på din favorit här.

Nominerade till månadens tränare i Superettan i april
Özcan Melkemichel, AFC Eskilstuna
Melkemichels AFC Eskilstuna ligger femma efter två oavgjorda och en seger i april. Men det som verkligen sticker ut är hur man fått ordning på försvarsspelet. Tre matcher spelade, noll mål insläppta.

Robin Asterhed och Jonas Thern, IFK Värnamo
Nykomlingen IFK Värnamo har överraskat de flesta och parkerar just nu på tredjeplatsen med sina sex inspelade poäng. Hur långt kan det här leda för firma Asterhed/Thern?

Stefan Jacobsson, GAIS
Noll insläppta mål och en andraplats i tabellen. Har Stefan Jacobsson fått ordning på det GAIS som kämpade i botten i fjol? En fin aprilmånad tyder på det.

Rösta på din favorit här.