Strax under 1000 aktiva elitspelare och ledare kommer i dagarna att få ett utskick gällande en obligatorisk utbildning i spelansvar och spelproblem, framtagen av Svensk Elitfotboll och Unibet.
– Vi har ett 
ansvar att se till att alla våra spelare är utbildade, säger Anders Wikström, Klubbutveckling och integritet på Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll jobbar tillsammans med Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Riksidrottsförbundet (RF) och polisen för att motverka matchfixning. Som en del i det ansvarstagandet ska samtliga spelare och ledare i de 32 herrelitklubbarna genomgå en utbildning i ansvarsfullt spelande.

Utbildningen är framtagen tillsammans med Unibet, elitfotbollens huvudpartner.  Den är digital och görs på hemmaplan av samtliga klubbars spelare och ledare. 

Svensk Elitfotboll kräver 100% genomförandegrad för att alla ska vara informerade om hur det funkar, vilka regler som finns och vad som gäller. Klubbarnas Integrity officers kommer se till att utbildningen genomförs i sina respektive klubbar.

– Spel ska vara roligt och vi har en skyldighet att våra spelare får kunskap om hur de sätter gränser och håller koll på sitt spelande. För vissa individer såväl i samhället som inom idrotten blir spelandet istället ett problem. Vi vill ta ansvar för alla våra individer och genom denna utbildning erbjuder vi ytterligare ett verktyg. Utbildningen innehåller en självskattning där man genom att svara på vissa frågor får ett nuläge för hur ens spelande ser ut. Något som jag ser som en väldigt viktig åtgärd. Utbildningen innehåller även kontaktytor för de som känner att de har hamnat i ett osunt spelande, vilket känns tryggt för oss, säger Anders Wikström.

Att arbeta aktivt med spelansvar, genomsyrar hela Unibets verksamhet och är även en central del i samarbetet med Svensk Elitfotboll. 

– Vi har en nollvision som innebär att noll procent av våra intäkter ska komma från osunt spelande. I vårt samarbete med Svensk Elitfotboll har vi genomfört en rad insatser för att bekämpa matchfixning och osunt spelande. Vi verkar för en hållbar spelmarknad, det är ett målmedvetet arbete där vi tillsammans tar ansvar och bidrar till regelefterlevnad, säger Philip Lagström, Sverigechef på Unibet.

Vad är en Integrity officer?
Rollen Integrity officer är en del av partnerskapet mellan Svensk Elitfotboll och Unibet. Det är en nyckelroll för att värna om elitfotbollens integritet i frågor som spelansvar och matchfixning. Varje enskild herrelitklubb har en Integrity officer i sin verksamhet. Denna person, som i regel är sportchefen i klubbarna, blir således länken mellan klubb, spelare och liga i dessa frågor. Varje Integrity officer har fått en specifik utbildning för sin ansvarsroll.