September månads utmärkelser för Månadens spelare och Månadens spelare tillfaller Marcus Antonsson, Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf, Viktor Granath och Christer Mattiasson.

Marcus Antonsson är Månadens Spelare. IFK Värnamos målkung plockar hem utmärkelsen som Månadens Spelare i Allsvenskan i september.

– Det som betyder mest är att mina mål har hjälpt laget till viktiga poäng. Jag känner ett stort förtroende från spelare och ledare och det gör att jag kan vara mig själv på planen, säger Antonsson.

Motivering:
Värnamoanfallaren har varit stekhet efter sommaruppehållet och den fina formen följde med in i september. Tre raka segrar för nykomlingen och fem mål från Antonsson.

Marcus Antonsson inledde september med att göra alla mål när IFK Värnamo tog tre viktiga poäng mot Helsingborgs IF. Det avgörande 3-2–målet kom med skallen långt in på tilläggstiden. Laget följde upp med en ny 3-2–seger när IK Sirius besegrades och Antonsson stod för ytterligare ett mål. Hans femte balja i september kom med tre minuter kvar av hemmamötet med Varberg och betydde 1-0 och tredje raka segern för smålänningarna.

Marcus Antonsson var nominerad tillsammans med Djurgårdens Victor Edvardsen och IF Elfsborgs Michael Baidoo.

Antonsson och alla andra vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Djurgårdens tränarduo plockar hem sin andra Månadens Tränare-titel den här säsongen.

– Det är alltid roligt att vinna. I Djurgården är målet alltid att vinna och även om vi tillsammans främst strävar efter att vinna kollektiva titlar är individuella titlar på vägen, för spelare och i det här fallet oss, förstås roligt att få, säger Thomas Lagerlöf och fortsätter.

– Vi är ett hårt jobbande lag som alltid spelar vårt spel och gör saker tillsammans. Man börjar låta lite som en papegoja men det är inte direkta hemligheter, utan en bra och positiv träningskultur och tydliga principer i hur vi spelar. Alla spelare bidrar varje dag och vi älskar att spela match.

Motivering:
Djurgården har klivit upp i serietopp efter två segrar och ett kryss i september. Laget är obesegrat i Allsvenskan i 13 raka matcher och gör allt för att plocka hem ett nytt SM-guld.

Djurgårdens fina säsong fortsatte i september och tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har lyckats balansera både allsvenskt och europaspel genom månaden. I Allsvenskan blev det segrar mot IK Sirius och IFK Göteborg samt ett mållöst kryss i derbyt mot Hammarby. Fyra mål framåt och noll mål bakåt samtidigt som man kvalat in till Svenska Cupen och tagit fyra poäng på två matcher i gruppspelet i Europa Conference League.

Bergstrand och Lagerlöf var nominerade tillsammans med Värnamos Kim Hellberg och Elfsborgs Jimmy Thelin.

För andra månaden i rad plockar Västerås SK:s Viktor Granath hem priset som Månadens Spelare i Superettan.

– Det är klart det är kul att vinna priset igen. Man får en bekräftelse på att man gör någonting bra och det är alltid roligt, säger Granath och fortsätter.

– Först och främst får jag väldigt bra framspelningar av mina lagkamrater och jag känner mig i bra form. Jag vill göra mål i varje match och då försöker jag verkligen ta vara på mina lägen så gott jag kan.

Motivering:
Viktor Granath vann Månadens Spelare i augusti och har fortsatt sin fina form in i hösten. På de tre matcherna i september satte Granath fem nya mål, inklusive ett hattrick i 4-1–segern mot Skövde AIK.

Skytteligaledaren är nu uppe i 20 mål och det är fler än hälften av VSK:s 37 gjorda under säsongen. Granaths finaste stund i september kom när han mötte sin gamla klubb Skövde AIK och dessutom lillebror Villiam Granath. Två mål från straffpunkten i den första halvleken följdes upp av ytterligare en balja i den andra och tre poäng till VSK.

Granath var nominerad till priset tillsammans med Alexander Johansson från Halmstads BK och Oscar Johansson i BP.

Nykomlingen BP går som tåget och nu plockar lagets tränare Christer Mattiasson hem priset som Månadens Tränare i Superettan i september.

– Jag blir givetvis glad för priset, men det är ett pris som jag delar med övrig ledarstab. När jag fick reda på det satt jag med staben och jag passade på att tacka dem med detsamma och säga att det är ett pris som är vårt tillsammans, säger Mattiasson.

Motivering:
BP fortsättar att rada upp trepoängare som nykomling i Superettan. Under Christer Mattiassons ledning har man tagit tre nya segrar under september – med en målskillnad på 7–1 – vilket gör att man nu har åtta raka vinster.

De tre raka segrarna i september innebär att laget är uppe på 50 poäng och en andraplats i tabellen inför de avslutande sex omgångarna i Superettan. Christer Mattiassons lag har elva poäng ner till trean och har ett bra läge för att ta en av topplatserna som nykomling.

Christer Mattiasson var nominerad till priset tillsammans med Landskronas Billy Magnusson och ÖFK:s Magnus Powell.

Fakta:
Månadens spelare och Månadens tränare utses sex gånger per liga under 2022. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare, beroende på pris, samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.

Samtliga vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang i klubben.

Allsvenska juryn: De 16 lagens tränare eller lagkaptener, Irma Helin Zibanejad (discovery+), Jens Fjällström (discovery+), Petra Svensson (discovery+), Alexander Axén (discovery+), Daniel Kristoffersson (Sportbladet), Per Bohman (Sportbladet), Petra Thorén (Sportbladet), Anel Avdic (Sportexpressen), Therese Strömberg (Sportexpressen), Noa Bachner (Sportexpressen), Daniel Nannskog (SVT Sport), Olof Lundh (TV4), Martin Petersson (Fotbollskanalen), Richard Henriksson (Radiosporten), Johan Esk (DN), Patrick Ekwall (FotbollDirekt), Henrik Hultqvist (Värnamo Nyheter), Henrik Skiöld (TT), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Lasse Hansson (Barometern), Christer Gustafsson (Norrköpings Tidningar), Max Wiman (Sydsvenskan), Aldijana Talic (Svenska Fans), Daniel Meisels (UNT), Karl Andersson (Hallands-Nyheter), Robert Laul (GP), Markus Wulcan (GT), Lukas Sahlin (Sundsvalls Tidning), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Jerry Nilsson (Blekinge Läns Tidning), Anders Bengtsson (Fotbollsmagasinet Offside), Fredrik Narvelid (Karlskoga Tidning), Marcus Birro (Studio Allsvenskan), Oskar Månsson (Fotboll Sthlm), Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Viktor Tjernström (Unibet).

Superettanjuryn: De 16 lagens lagkaptener eller tränare, Ramin Nouri (discovery+), Pär Hansson (discovery+), Johan Arneng (discovery+), Phillip Trollér (GP), Rasmus Ellvin (VLT), Krister Rubensson (Sörmlands Media), Fredrik Jonsson (Hallandsposten), Göran Bolin (Sportbladet), Oskar Pålsson (Borås Tidning), Jonas Bergström (Trelleborgs Allehanda), Fredrik Carlsson (Nerikes Allehanda), Perra Johnsson (Sveriges Radio Uppland), Hector Junelind (GT), Fredrik Sjölund (Östersunds-Posten), Kristian Bågefeldt (Borlänge Tidning), Filip Elg (Smålandsposten), Eric Persson (Helsingborgs Dagblad), Anton Gustavsson (Skaraborgs Allehanda), Magnus Sundvall (Jönköpings-Posten), Viktor Tjernström (Unibet), Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll).

Tidigare vinnare:
Allsvenskan: Månadens spelare:
April: Williot Swedberg, Hammarby
Maj: Alexander Jeremejeff, BK Häcken
Juli: Alexander Jeremejeff, BK Häcken
Augusti: Marcus Berg, IFK Göteborg

Månadens tränare:
April: Marti Cifuentes, Hammarby
Maj: Per-Mathias Högmo, BK Häcken
Juli: Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand, Djurgårdens IF
Augusti: Marti Cifuentes, Hammarby

Superettan: Månadens spelare:
April: Jack Cooper Love, Skövde AIK
Maj: Amar Muhsi, AFC Eskilstuna
Juli: Jack Cooper Love, Skövde AIK
Augusti: Viktor Granath, Västerås SK

Månadens tränare:
April: Tobias Linderoth, Skövde AIK
Maj: Magnus Haglund, Halmstads BK
Juli: Magnus Haglund, Halmstads BK
Augusti: Brynjar Gunnarsson, Örgryte IS