Hallå där, Kevin Walker, mittfältsstjärna i GIF Sundsvall och vinnare av Idol 2013. Summera året på några rader, tack!

– Oj, det går nästan inte. Det har varit ett helt fantastiskt år, speciellt Idol-äventyret.

Vilket ögonblick minns du bäst 2013?

– Att få sjunga duett med Robbie Williams i Globen. När jag fick veta att han skulle komma till Globen och Idol-finalen tyckte jag att det var skithäftigt. När jag sedan fick veta att jag skulle sjunga duett med honom höll jag på att skita på mig. Killen är ju en idol för mig, någon jag har sett upp till länge. Han är hur cool som helst och är väldigt intresserad av fotboll. Han har koll på bland annat Leicester, som min pappa spelat i (Patrick Walker). När Robbie fick veta att jag också spelar fotboll kom han fram till mig backstage efter Idol-finalen och nästan skrek: ”Why didn´t You tell me?”. Sedan fortsatte vi att snacka fotboll. Om jag fick några tips för min sångkarriär? Jodå. ”Kör hårt och lycka till!”

Hur hamnade du i Idol, förresten?

– Jag blev uppringd av Idol-redaktionen som frågade om jag ville vara med. De hade sett ett klipp där jag sjöng, som flickvännerna till mina lagkamrater Oscar Berglund och Simon Helg hade skickat in. På den vägen var det.

Tråkigaste ögonblicket 2013?

– Att vi inte gick upp i Allsvenskan med GIF Sundsvall. I första kvalmatchen var Halmstad det bättre laget. I andra kände jag att det var vi. Det känns surt att jobba så hårt ett helt år som ett lag och ändå inte nå ända fram.

Ok, du ska ta fram nya visitkort. Vad står det för titel: fotbollsspelare eller sångartist?

– Visitkort…?  Finns det fortfarande?

Nu får du chans att byta Idol-segern mot en plats för GIF Sundsvall i Allsvenskan 2014. Taget?

– Det var en taskig fråga! Klart jag vill både och! Jag har fått vara med om något fantastiskt tack vare Idol, samtidigt vill jag ju gå upp med GIF Sundsvall. Det får bli 2014 istället. Jag har ett år på kontraktet, så det skulle sitta fint.

Hur hann du med allt under hösten?

– Det gick tack vare att så många ställde upp för mig: Idol-gänget, TV4, produktionsbolaget Fremantle Media och GIF Sundsvall, förstås. Samtidigt skötte jag mig själv och min kropp. Jag vilade så ofta jag kunde, åt rätt och drack mycket vatten. Är det något jag har lärt mig 2013 är det att du kan och orkar, bara du planerar och tar hand om dig själv. Den kunskapen känns trygg att ta med sig i den fortsatta karriären, både som fotbollsspelare och artist.

Var ligger fokus 2014: få fart på sångarkarriären eller få upp ”giffarna” i Allsvenskan?

– Både och. Vi tränar fotboll på förmiddagarna, så det finns gott om tid att göra annat. En del jobbar, en del pluggar och en del tar hand om sina familjer. Jag skriver på låtar till mitt första album, som jag ska ta tag i på allvar efter signeringsturnén med Idol som avslutas 26 januari. Inriktning på låtarna? Jag ska fortsätta den röda tråden jag hade i Idol, akustiskt. Resten är ett oskrivet blad. Jag har inget facit och är öppen för nya idéer.

Slutligen: några tips till andra sångsugna fotbollsspelare i Allsvenskan och Superettan?

– Det är bara att köra på! Normalt sett sjunger vi fotbollsspelare bara på inkilningar och avslutningsfester, men har du ett större intresse, gå för det!

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation AB / Foto: Eriksson – Bildbyrån