Skandinaviens åtta bästa lag gör under två helger i Göteborg upp om vilket lag som för tillfället är bäst. Sverige har tre lag med i turneringen.
– Det är bara topplag som medverkar, det bästa vi har i Skandinavien, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

De åtta lagen som deltar är fördelade i två fyrlagsgrupper där alla möter alla, sedan spelar de båda gruppettorna final mot varandra. Sverige representeras av de båda finallagen i U19-serien, Malmö och Elfsborg samt Brommapojkarna. Från Norge kommer Rosenborg, som nyligen slog ut AIK ur UEFA Youth League, Molde och Vålerenga. Danmark finns representerat med Midtjylland och Odense.

– Det kommer bli högkaratiga matcher mellan det bästa vi har, fortsätter Stefan Lundin och ser fram emot ett utökat samarbete mellan länder.

– Det här är inledningen på ett större samarbete på matchnivå och. Första året blir ett test och vi har stora förhoppningar att öka till andra åldrar. Det här är ett sätt att skapa internationell matchning för våra ungdomslag och ett samarbete med nordiska grannar en naturlig start.

De Skandinaviska grannarna håller med och menar att det är bra för talangutvecklingen i Skandinavien men också att turneringen kan innehålla bra föreläsningar och seminarier under tiden den pågår.
– Turneringen är väl mottagen i Norge och vi är glada att vara med på samarbetet. Jag hoppas det blir en bra turnering och att den kan vara starten på ett utvidgat samarbete i förhållande till talangutveckling, säger Jo Bergsvand, Sportchef på Norsk Toppfotball (NTF).

– Vi ser också goda möjligheter till ett bättre och mer koordinerat samarbete mellan de skandinaviska länderna i talangutveckling. Då vi håller ungefär samma sportsliga nivå så har vi också samma utmaningar, exempelvis att våra talanger lämnar för utlandet för tidigt. Vi tänker därför att det nya samarbetet kan leda till att vi möts även på ledarsidan för att lyfta sådana problemställningar och kanske till och med ha olika typer av seminarier i samband med turneringen, med fokus på talangutvecklingen i Skandinavien. Vi har bland annat talat om att vi ska bli bättre i Skandinavien på att utveckla ”unika spelare”, ”anfallsspelare”. Och därför vara mer specialiserade i talangutvecklingen, menar Petter Ebbesen, Turneringschef på Danska Divisionsföreningen.

I Danmark spelas säsongen över höst/vår och danska ungdomar är därför vana att redan tävlingsspela in i december så danskarna går in i det här samarbetet med helt andra förutsättningar än Sverige och Norge som har en stor utmaning att klubbarna slutar säsongen redan i oktober/november.

– Men vi har stort intresse i att våra bästa danska klubbar spelar mot klubbar från andra länder på en hög nivå. Här ser vi en fin matchning mot de bästa lagen från de andra nordiska länderna, fortsätter Petter Ebbesen.

Skandinaviskt mästerskap U19 – Deltagande lag:
Danmark: Midtjylland, Odense
Norge: Rosenborg, Molde, Vålerenga
Sverige: Elfsborg, Malmö, Brommapojkarna

Grupp A:
Malmö
Vålerenga
Midtjylland
Brommapojkarna

Grupp B:
Rosenborg
Elfsborg
Odense
Molde

Gruppspel fredag 11 november, söndag 13 november och fredag 25 november.
Finalspel söndag 27 november.

Alla matcher spelas i Prioritet Serneke Arena i Göteborg.

Spelschema
Fredag 11 november:
15:00 Malmö – Vålerenga
17:00 Rosenborg – Elfsborg
17:00 Brommapojkarna – Midtjylland
19:00 Molde – Odense

Söndag 13 november:
11:00 Molde – Rosenborg
13:00 Malmö – Brommapojkarna
13:00 Vålerenga – Midtjylland
15:00 Odense – Elfsborg

Fredag 25 november:
15:00 Midtjylland – Malmö
17:00 Rosenborg – Odense
17:00 Brommapojkarna – Vålerenga
19:00 Elfsborg – Molde

Söndag 27 november:
11:00 Placeringsmatch 7-8
13:00 Placeringsmatch 5-6
13:00 Placeringsmatch 3-4
15:00 Final