Skandinaviska Mästerskapen spelas i november och december i två åldersklasser. De bästa P19-klubbarna från Sverige, Norge och Danmark kommer att göra upp om titeln i Marbella 27 nov -6 dec medan de mest framgångsrika P17-klubbarna från samma länder spelar sin turnering i Borås 7-11 dec.
– Våra bästa ungdomslag behöver mer erfarenhet från internationella matcher av hög kvalitet och Skandinaviska Mästerskapen skapar goda förutsättningar för det, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll.

Turneringen har spelats sedan 2016. Ursprungligen enbart för P19-lag med Göteborg som spelplats. Under 2021 ändrades upplägget för Skandinaviska Mästerskapen till att spelas i Göteborg och Borås enbart för P17-lag. Samtidigt genomfördes dock en pilotturnering i Spanien på P19-nivå för skandinaviska klubbar och nu är elitfotbollsorganisationerna i Sverige, Norge och Danmark överens om ett nytt upplägg med två parallella åldersklasser i Skandinaviska Mästerskapen.

– Vi tror att det är viktigt att fler unga spelare får möjlighet att mäta sig mot internationellt motstånd, också de som är utanför våra ungdomslandslag. Detta gäller alla tre länderna. Dessa två turneringar skapar förutsättningar för vidareutveckling, både av våra akademier och de enskilda spelarna och tränarna som får referenser på högsta skandinavisk nivå. Över tid kommer det att gynna svensk fotboll att fler får möjligt till matchning på högre nivå, och detta är också något som våra främsta akademier efterlyser, menar Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

P19-turneringen genomförs för spelare födda 2004 eller senare i Marbella på spanska solkusten. Där deltar i år tre klubbar från Sverige och Danmark vardera, samt två från Norge. Matcherna spelas på de utmärkta gräsplanerna på Marbella Football Center.

De åtta klubbarna delas in i två grupper, där gruppvinnarna till sist möter varandra i en final. Övriga klubbar spelar placeringsmatcher mot varandra.

P17-turneringen spelas inomhus i Ryahallen i Borås för spelare födda 2006 eller senare, med samma format som P19-turneringen. Även här deltar i år tre klubbar från Sverige och Danmark vardera, samt två från Norge.

Deltagande svenska klubbar kvalificerar sig via sina resultat i de nationella P16-serierna samt P19 Allsvenskan.

Fakta Skandinaviska Mästerskapen:

• Arrangeras av Svensk Elitfotboll (SEF), Norsk Toppfotball (NTF) och Divisjonsforeningen i Danmark

• Deltar gör klubbar från Sverige, Norge och Danmark 

• Har spelats sedan 2016

• Tanken är att skapa internationell matchning och att förlänga säsongen för de bästa svenska ungdomslagen

Mästare genom åren på P19-nivå:
2016: FC Midtjylland (Danmark)
2017: Esbjerg fB (Danmark)
2018: Sogndal Fotball (Norge)
2019: Malmö FF
2020: Inställt på grund av covid-19
2021: Molde FK (Norge)