Det är dramatik i toppstriderna och kring nedflyttningsstrecken inför upplösningen av både Allsvenskan och Superettan i helgen. Men det finns sätt att skilja lagen åt och även om det är jämnt så är det högst osannolikt att ett läge skulle uppstå där det inte går att skilja lagen åt.

Hur ser då premisserna ut för hur man placerar lagen i ordning i sluttabellen? Allt finns reglerat i Tävlingsbestämmelsernas andra kapitel, femte paragrafen:

  1. Antalet poäng – om det är lika följer…
  2. Målskillnad – om den är lika går man till…
  3. Antalet gjorda mål – om även det är lika tittar man vidare på…
  4. Inbördes möten, vid lika målskillnad där räknas mål borta dubbelt
  5. Om placering efter tillämpning av 1-4 alltjämt inte kan avgöras så spelas en skiljematch på neutral plan

Skulle inget av ovanstående kunna skilja lagen åt så får man ta till en skiljematch som spelas på neutral plan.

Viktigt att notera är dock att punkt 5 enbart tillämpas om det gäller serieseger, ned-/uppflyttning eller prisplatser. Om det handlar om en placering som inte påverkar något av det så finns inte heller behovet att ta till skiljematch för att placera lagen inbördes.

Tittar man på det aktuella läget i båda serierna så finns det en potentiell situation där avancerad räkning skulle kunna behöva tas till. Jönköping och Brage skulle kunna sluta på exakt samma poäng och samma antal gjorda och insläppta mål. Om inbördes möten i så fall får avgöra så talar det till Jönköpings fördel, man vann hemma med 2-0 och föll i Borlänge med 1-3 och placeras i så fall före tack vare målet på Domnarvsvallen.