– Ett genombrott för våra ansträngningar och mer lyckat än vad jag hade förhoppningar om, sa Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist efter Stå upp för fotbollens välbesökta seminarium i Almedalen på tisdagen.

Supporterbråk och extra polisnotor vill fotbollen slippa, men frågan är hur det ska gå till. På kort tid lyckades SEF marknadsföra sitt seminarium och till den gamla trävillan på Strandvägen intill ringmuren och havet i Visby strömmade intresserade besökare.
– Vi som hade trott på 40 personer, skrattade SEF:s projektledare Madeleine Ödquist, inträngd i ett hörn.

Det kom i stället säkert 100 personer, och flera fick vända utan att få plats. I villans vardagsrum och kök trängdes åhörarna. Rubriken var egentligen två till antalet ”Huliganer i Almedalen” som det hette lite provokativt eller ”Stå upp för fotbollen, mot läktarvåld och huliganism” som var den mer sansade varianten.

Oavsett vilket, resultatet blev över förväntan.

Många kom, allt från åskådare, klubbar, sponsorer till politiker, och frågan diskuterades på ett sätt som aldrig tidigare har skett med så många intressegrupper samlade samtidigt.
– Vi har inte råd med arga unga män i rånarluvor på våra matcher, som Lars Christer Olsson, SEF:s ordförande, fastslog direkt i inledningen av seminariet.
– De skrämmer besökare, partners och politiker.

Polisen har identifierat 619 så kallade riskpersoner, de som ofta initierar bråken.
Hur kommer man åt dem och hur ska fotbollen agera, är frågor som åtminstone hittills saknar svar.
– Går det att omvända dem eller ska man utestänga dem, frågade sig Lars-Christer Olsson.
– Vi kanske inte alltid har agerat rätt mot supportrarna om man tittar bakåt. Men med det här projektet vill vi ha dialog och göra rätt. Vi har inte råd med annat. Vi kan exempelvis tänka oss att ändra reglerna om ståplats och runt bengaler vid matcher. Vi kanske kan tillåta dem om pyrotekniken används under kontrollerade former.

Mats Jonsson, Djurgårdens evenemangsansvarige, replikerade:
– Det kanske är så att förbudet har provocerat och att det därför används ännu mera.
– Och förbudet ligger kanske dessutom bakom det faktum att så många bär rånarluvor, menade Tony Ernst ordförande i Svensk Supporterunion.

Att få till en kommunikation med i synnerhet de 619 personerna betraktades som enda lösningen. Det var alla överens om.
– De där 619 upplever inte själva att de är risksupportrar. Men det är klart att vi måste prata med dem. Att ta avstånd försämrar bara saken ytterligare, tyckte Johan Segui, ordföranden i AIK och fortsatte:
– Människor kan tyckas vara dumma i huvudet, men många är det enbart i extrema situationer. Men om ingen säger till dem att de gör fel så fortsätter de agera på samma sätt.

Hans Örtendahl från polisen betonade en omständighet:
– Många tror att kriminellt belastade dominerar gruppen. Nej, så är det inte alls. Däremot väcker fotbollen heta känslor hos de här människorna.
– Klubbarna betalar över 60 miljoner per år för bevakningen redan i dag och det finns en risk att det blir ännu dyrare i framtiden, påpekade Lars Christer Olsson.
– Vi är ju faktiskt brottsoffer, betonade Mats Enquist.
– Det är ju inte fotbollens fel att våld uppstår på stan. På arenan både kan och bör vi betala för ordning och säkerhet. Ute i samhället är det däremot rimligen polisens ensak.
SEF har försökt att få komma till möte med justitieministern för att få redogöra för klubbarnas ansträngningar och kostnader för det som lite vårdslöst kallas ”fotbollsvåldet”.
– Men hon ville inte ta emot oss. Först med hänvisning till Björn Erikssons pågående utredning, som sedan ändå lades åt sidan. Vi har inte fått något gehör, säger Mats Enqvist.

SEF har nu ändrat taktik och försöker träffa politiker enskilt. Därför betraktades förmiddagens möte med Johan Persson, folkpartist i justitieutskottet, som en mycket stor framgång.
– Det var mycket intressant. Han kom också med en färdig uppfattning, men när vi berättade om klubbarnas ansvarstagande och hur kostnader debiteras blev han mycket lyhörd och diskuterade villkoren mycket engagerat, berättar en belåten Mats Enquist. Vi hoppas på en fortsättning i den dialogen!

SEF intensifierar nu projektet Stå upp för fotbollen tillsammans med sina partners Swedbank, Ica, Svenska Spel, TV4 och nytillkomna Deloitte. Fem klubbar hittills har därför fått resurser till SLO:s (Supporter Liaisons Officers) och arbetet runt läktar-, publik- och säkerhetsfrågor har kunnat intensifierats. Målet är att projektet slutligen ska omfatta alla Allsvenska klubbar.

Text: Thomas Ejderhov
Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån