Sven-Göran ”Svennis” Eriksson gratulerar svensk elitfotboll till beslutet att införa en gemensam uppförandekod, så kallad Code of Conduct. Han talar av erfarenhet från bland annat en utbredd rasism i Italien.
Svensk Elitfotbolls nyhetsbrev får en pratstund med Svennis framför kameran när han är på visit i Sverige i början av juni, bland annat för att lansera sitt nya vin.
Han blir entusiastisk när han får veta att de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan precis beslutat att införa en gemensam uppförandekod, Code of Conduct, och säger:
– Det är bara att gratulera svensk elitfotboll till beslutet. Det är väldigt viktigt att vi inom fotbollen gör något och är bra förebilder för unga tjejer och killar. Det handlar om framtiden för vår sport. Ett stort problem är rasismen. Det är rent ut sagt skamligt att rasism förekommer 2014. Jag har erfarenhet från bland annat Italien, där vi hade en klick fans i Lazio som buade åt svarta spelare. Det led hela klubben av.
Det land där en gemensam uppförandekod fungerat bäst är England, enligt Sven-Göran Eriksson. Han har erfarenhet både som förbundskapten (2001-2006) och klubbtränare (Manchester City 2007-2008, Notts County FC 2009-2010, sportchef och Leicester FC 2010-2011).
– Premier League skulle kunna fungera som en modell. För många år sedan fanns det en utbredd huliganism. Den är i stort sett borta i dag. Den finns dock kvar lite bland fansen som följer engelska landslaget, speciellt på bortamatcherna. Det är viktigt att vi alla hjälps åt – spelare, ledare, tränare och media – för att få till ett bra beteende, säger Sven-Göran Eriksson som hoppas att IFK Göteborg vinner Allsvenskan, och tror att Malmö FF blir den främsta utmanaren.
Kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth säger med anledning av elitklubbarnas beslut om en gemensam uppförandekod:
– Ett juste agerande och gott uppträdande borde vara självklart, inte bara för fotbollen utan inom hela idrottssverige. Jag tycker att fotbollens initiativ med en uppförandekod låter lovvärt. Utmaningen är förstås att det inte bara blir ett välformulerat dokument utan att de riktlinjer de kommer överens om också sprids, följs och tillämpas. Lyckas man med det tror jag att en uppförandekod kan vara ett stöd för tränare, ledare, spelare och andra.
Petra Thorén, sportreporter på Sportbladet, Aftonbladet, med inriktning på fotboll, säger om svensk elitfotbolls beslut:
– I grund och botten är det synd att det ska behövas, det handlar ju egentligen om sunt förnuft. Men det är positivt att spelare, ledare och tränare, som är förebilder för många, får utbildning i en gemensam värdegrund. Moral är viktigt och det är bra om detta kan få folk att tänka efter. Jag hoppas att det får verkan. Det viktiga är dock vardagsverksamheten, att dessa frågor alltid finns med i allt man gör, så att det inte bara blir tomma ord.
Strax efter midsommar tog Helsingborgs IF tillsammans med Helsingborgs kommun och SEF initiativ till en work shop om hur fotbollen kan skapa en positiv supporterkultur, och bjöd in representanter för AIK, Djurgården, IFK Göteborg, Malmö FF, SEF och klubbarnas respektive kommuner. Claes Ohlsson, ordförande i HIF, säger:
– Vi behöver en gemensam uppförandekod för att visa respekt för, och bygga förtroende hos, publik och sponsorer. Speciellt barnfamiljer väljer ibland bort fotbollen i dag på grund av de inte känner sig trygga och säkra, och det har vi inte råd med. Vi behöver skapa välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla matcharrangemang, och då är det här arbetet oerhört viktigt.
Henrik Berggren, VD i Djurgården Fotboll, är inne på samma linje. En gemensam uppförandekod i Allsvenskan och Superettan är ett måste för svensk elitfotbolls utveckling, enligt Berggren:
– Vi behöver leva som vi lär. Vi kan inte ha krav på att exempelvis ungdomsledare ska uppträda på ett visst sätt, om vi inte själva gör det på seniornivå. Vi behöver träna på att uppträda med värdighet, även när vi förlorar. För mig är det viktigt att vi kan uppvisa en ödmjukhet och vara goda förlorare, även om det svider vid en förlust. En gemensam uppförandekod är en bra start på att uppnå det.
Moustafa El Kabir, forwardsstjärna i BK Häcken, ställer också upp på en gemensam uppförandekod:
– Om det blir en utbildning kommer jag givetvis att gå den. Samtidigt är jag en varmblodig person. Jag har mycket känslor i min kropp. Fotboll är ett spel som väcker känslor. Det kan bli lite hetsigt ibland, men det är inget illa menat. Varje människa är unik och lika mycket värd. Det är svårt att få alla att uppträda precis likadant.
Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation