Föreningen Svensk Elitfotboll följer utvecklingen och den pågående diskussionen om ett eventuellt införande av VAR i Allsvenskan och Superettan. I dagsläget har en majoritet av Svensk Elitfotbolls medlemmar årsmötesbeslut att aktivt motverka ett införande.
Vår uppgift är att företräda våra medlemmar i frågan och där har en majoritet antagit ett tydligt ställningstagande som det är viktigt för oss att representera, säger Johan Lindvall, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll
.

Svensk Elitfotboll jobbar på medlemsklubbarnas uppdrag och har kontinuerlig dialog med fotbollens alla intressenter för att föra fram elitfotbollens ståndpunkter. I VAR-frågan samtalar Svensk Elitfotboll löpande med Svenska Fotbollförbundet och är tydliga med att en majoritet av medlemsklubbarna aktivt är emot ett införande av VAR.

– Sverige är just nu det enda landet bland Europas 30 högst rankade ligor som inte har tagit beslut att införa VAR. Att vi inte har gjort det beror mycket på vår demokratiska modell. Vi är stolta över vår föreningsdemokrati och den ska vi värna om, menar Johan Lindvall.

Beslut om ett eventuellt införande avgörs på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte. SvFF:s styrelse, där SEF-representanter är med och påverkar, har meddelat att frågan inte kommer tas upp för beslut i år. VAR-frågan kan därför tidigast prövas på nästa representantskap som ligger bokat under hösten 2024.