Med hänsyn till situationen gällande elförbrukningen så har Svensk Elitfotboll tillsammans med Discovery kommit överens om att resterande del av säsongen se vilka åtgärder som kan göras för att minska elförbrukningen i samband med matcherna i Allsvenskan och Superettan. 

– SEF och klubbarna i Allsvenskan och Superettan tar sitt samhällsansvar för att spara energi i dessa tider. Därför har vi tagit initiativet till den här åtgärden ihop med Discovery, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Planbelysningen kommer att gå för fullt endast från och med uppvärmningen, 45 minuter innan avspark, och fram till tv-sändningen avslutas, i de allra flesta fall cirka 15 minuter efteråt. Därefter sänks belysningen till arbetsbelysning på arenan.

Under helgmatcher som startar 13:00 och 15:00 så behöver planbelysningen inte att tändas så länge det inte börjat skymma, som det gör längre fram i höst.

Svensk Elitfotboll jobbar aktivt med samhällsfrågor på temat hållbarhet. Ligorna Allsvenskan och Superettan och de 32 medlemsklubbarna jobbar idag målinriktat och mångfacetterat med sina samhällsengagemang.

Tydligt är att elitfotbollens arbete, liga och klubbar, gör resultat för samhället. Revisionsbolaget EY fastslog 2019 att den svenska elitfotbollen varje år bidrar med över 1.2 miljarder till samhället varav 775 miljoner i samhällsnytta och 493 miljoner i direkta intäkter till statskassan.

Tillsammans kan vi skapa bättre förutsättningar för samhället i stort.

Läs mer om Svensk Elitfotbolls arbete med hållbarhet här.