När den europeiska organisationen för idrottens hållbarhet, EFDN, genomförde sin årliga konferens i Nederländerna så var Svensk Elitfotboll inbjudna för att berätta om elitfotbollen integritetsarbete i Allsvenskan och Superettan.
– Vi vill ta ansvar för våra spelare och det gör vi på bästa sätt genom samverkan och utbildning, säger Anders Wikström, ansvarig för integritet på Svensk Elitfotboll. 

Den 16:e EFDN-konferensen genomfördes i Breda, Nederländerna, på temat ”hållbarhet och syfte”. I EFDN, eller European Football Development Network, ingår 136 klubbar i Europa, fotbollsförbund och ligor. En av dessa är Svensk Elitfotboll som bjöds in för att prata integritet.

– Vi blev inbjudna för att prata sportslig hållbarhet, det vill säga hur vi jobbar med anti matchfixning, integritet, spelansvar, psykisk hälsa och näthat menar Anders Wikström. 

– Jag upplevde stort intresse för vårt arbete. Samtidigt fanns det mycket intressant för mig att lära och ta med mig hem till Sverige också.

Anders Wikström, som representerade den svenska elitfotbollen, berättade i sitt föredrag om att alla elitklubbar i Sverige har en egen integrity officer vars uppgift är att agera kontaktperson inom klubben och ansvara för att informera samt kunna ge råd och stöd i integritetsfrågor och områdena matchfixning och ansvarsfullt spelande. Tjänsten möjliggörs tack vare samarbetet med elitfotbollens huvudpartner Unibet.

– Vi vill ta ansvar för våra spelare och det gör vi på bästa sätt genom samverkan, menar Anders Wikström.

Anders Wikstrom of Swedish Professional Football Leagues

I dagarna släpps en undersökning i ansvarsfullt spelande som samtliga spelare och ledare i de 32 herrelitklubbarna i fotboll ska genomföra. När resultatet är klart så kommer elitfotbollen ha en tydligare bild hur det ser ut med betting inom elitfotbollen. 

– När vi fått resultatet från undersökningen så kommer vi att få en tydlig bild av vad vi behöver prioritera i vårt arbete framöver. Vi blundar inte för att det finns utmaningar i våra verksamheter, precis som i samhället, och det är just därför vi gör den här undersökningen – för att kunna ta tag i de problem som finns och lägga krut på rätt ställen, menar Anders Wikström.

Svensk Elitfotboll har sedan 2019 regler som säger att ingen spelare, ledare eller domare får satsa pengar varken i den egna matchen eller andra matcher och deltävlingar i Allsvenskan eller Superettan.

– Våra Integrity officers kommer att spela en viktig roll i det dagliga arbetet i klubbarna medan vi från centralt håll finns tillgängliga som stöd och för att koordinera arbetet.

I oktober meddelande polisen att de pausar sitt arbete mot matchfixning för att istället fokusera på den organiserade brottsligheten. Samtidigt föreslog regeringen att idrottsförbund som misstänker matchfixning ska kunna begära att spelbolagen kontrollerar detta samt att spelbolagen måste dela information till Polismyndigheten och Spelinspektionen vid misstänkt matchfixning.

Spelinspektion ska bli en starkare och tydligare samlingspunkt för att samla och sammanställa misstänkt matchfixning. 
– Vi tycker det här är positivt. Det stärker vår tes att det är bra att jobba nära spelbolagen i den här frågan.

En fråga som återkommer i integritetssammanhang är den om oseriösa agenter eller bolag och deras roller i samband med övergångar och varför elitfotbollen inte slutar att göra affärer med vissa. Anders Wikström menar att frågan är svår.

– Det här är något som vi inte klarar av att lösa det med egna krafter utan vi behöver hjälp av såväl polis som internationella organ för att få effekter.

– Med det sagt så arbetar vi kontinuerligt med att påverka FIFA och UEFA för att regleringen av agenternas roller på den internationella fotbollsmarknaden ska bli starkare och mer tydlig för alla parter. Nationellt välkomnar vi allt samarbete med Polisen gällande att identifiera alla former av ekonomisk brottslighet.

EFDN-konferensen i Breda genomfördes 9-10 november.