Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Svensk Elitfotbolls (SEF) styrelser har haft möte i helgen för att diskutera polisens nya strategi, med hårdare tillståndskrav enligt den så kallade villkorstrappan.

Den nya tillämpningen går i rakt motsatt riktning mot den strategi som vi tidigare varit överens om. Vi har också diskuterat en skrivelse från vår medlemsklubb GAIS om polisens strategi och Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Erikssons roll i denna fråga.

 Vi är djupt bekymrade och har noterat att RF tillsatt en oberoende utredning till följd av de anmälningar som gjorts mot Björn Eriksson i RF:s visselblåsartjänst. Vi kommer att följa denna utredning noga och ta ställning till eventuella åtgärder när den offentliggjorts, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Polisens nya strategi innebär en orimlig och oproportionell tillämpning av villkorstrappan, där man inte tagit hänsyn till de framsteg som gjorts, och där den positiva utveckling som skett under senare år kring våra matcher inte vägs in. Den har redan inneburit väsentlig skada för klubbar och oskyldiga supportrar, och mer kan följa om inte ändring sker. Vi vänder oss kraftigt mot att åtgärderna riktar sig mot breda supportergrupper som inte har med ordningsstörningarna att göra. Vår fasta övertygelse är att åtgärder ska riktas mot de individer som är skyldiga till brott, och att oskyldiga supportrar och supporterkulturen i stort ska hållas utanför detta. Den positiva supporterkulturen är en mycket viktig del av den svenska elitfotbollen.

Klubbarna är också mycket bekymrade över att den arrangörsansvarige på klubben riskerar åtal så snart pyroteknik eller någon annan ordningsstörning förekommer på arenan, oavsett hur professionellt man arbetat eller vilka långtgående åtgärder som vidtagits för att förhindra detta. Det är ett orimligt ansvarskrav, som även detta straffar oskyldiga.

 Vi och våra klubbar har givetvis ett ansvar för att motverka olagliga handlingar och att biträda polisen med att lagföra individer om de begår kriminella handlingar på våra arenor. Men polisens nya strategi innebär en oacceptabel kollektiv bestraffning av alla supportrar och leder till att unga, annars skötsamma, individer också vänder sig mot polisen och ser den som en fiende. Detta är det sista vi vill, framhåller SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson. Vår oro är att polisens nya ensidigt framtagna strategi dels är verkningslös mot problemen, dels drabbar oskyldiga parter och slutligen att den både riskerar att förvärra problemet och skapa en återkomst av mycket värre våldsproblem som vi kommit långt i att stävja.

– Den nuvarande situationen är inte hållbar. Jag och Lars-Christer Olsson kommer i nästa vecka att träffa företrädare för Polisen som ansvarar för idrottsfrågor. Vi ser också fram emot att tillsammans med våra supportrar diskutera den mycket bekymmersamma situationen med idrottsminister Amanda Lind under Almedalsveckan i början av juli. Det är bara tillsammans som vi kan se till att svensk fotboll kan behålla sin närmast världsledande position i engagerat och gott supporterskap, avslutar Karl-Erik Nilsson.

Karl-Erik Nilsson  
Ordförande SvFF

Lars-Christer Olsson  
Ordförande SEF