Fem SLO:er från fyra klubbar i Allsvenskan tjänstgör under EM även som SLO:er för det svenska landslaget. Två stycken jobbade på matchen mot Spanien i Sevilla medan tre har jobbat på de båda matcherna i Sankt Petersburg.
– Vi har utfört de sedvanliga SLO-uppgifterna, det vill säg att vara en länk mellan supportrarna och de olika intressenterna, säger Lena Gustafson Wiberg, SLO från Djurgårdens IF.

En Supporter Liaison Officer (SLO) är en supporterkomptens och servicefunktion inom klubbarna. SLO:n fungerar som en neutral länk mellan föreningen, supporterrörelsen, myndigheter med flera, och har i uppdrag att jobba dialogförstärkande, konfliktreducerande, kulturbyggande, organiserande och kunskapsspridande mellan parterna. 

– För oss är det här väldigt skönt att ha dem här. Vi på SvFF besitter inte den kompetensen som SLO:erna har och för oss är det ovärderligt att ha den dialogen med våra supportrar som vi nu får tack vare SLO:erna. Det skulle inte vara på samma sätt om vi skulle sköta det själva, säger Christoffer Lund, Project Manager Ticket Sales & Fan Club på Svenska Fotbollförbundet.

SLO:erna som också hjälper landslaget är förutom Lena Gustafson Wiberg också Nils Ek (Djurgårdens IF), Jonas Myrstedt (Hammarby IF), John Skärlund (AIK) och Fredrik Nilsson (IFK Norrköping).

– Vi har jobbat med landslagets matcher en tid nu och det är bra att vi samverkar. Det utvecklar svensk fotboll. Vi jobbar med förberedelse och service inför match och på match. Under matchen jobbar vi från läktaren, menar Lena Gustafson Wiberg.

– Tack vare SLO:erna så får vi en annan syn på supporterkulturen och en annan förståelse och kunskap för hur vi på sikt kan bygga en ännu större och mer levande supporterkultur för landslaget. Vi har redan en publik i världsklass som följer landslaget men vi vill hela tiden utveckla oss och kanske få samma typ av stöd på alla landskamper på hemmaplan som vi får under ett mästerskap, menar Christoffer Lund.

Sverige spelar härnäst åttondelsfinal i EM mot Ukraina i Glasgow.