När den svenska fotbollen ligger i vintervila så passade de svenska SLO:erna på att åka till Tyskland för att utbyta erfarenheter tillsammans med sin projektledare för Stå upp för fotbollen. SLO:erna upptäckte både likheter och olikheter under sin resa.
Det är otroligt intressant att höra hur SLO:er i ett annat land jobbar och hur de hanterar utmaningar som kommer efter vägen, säger Fredrik Jansson, Östersunds SLO.

Tolv svenska Supporter Liaison Officers (SLO) åkte som en del av Stå upp för fotbollen ner till Tyskland för att ta del av St. Paulis och Werder Bremens SLO-arbete och för att utbyta erfarenheter i arbetet runt omkring och i samband med fotbollsmatcher. Svenskarna träffade de båda klubbarnas SLO:er och tittade på matcherna St. Pauli – Kaiserslautern samt Werder Bremen – Ingolstadt.

– Jag är otroligt glad att vi har fått möjlighet att åka på den här resan. Mötena med både St Pauli och Werder Bremen var båda väldigt lärorika. Jag är övertygad om att vi alla har tagit med oss mycket kunskap och inspiration hem, säger Lena Gustafson Wiberg, SLO i Djurgården.

De svenska SLO:erna ingår alla i projektet Stå upp för fotbollen som drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen, Svenska Spel samt Deloitte. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla. Projektet och SLO-funktionen har hyllats och gjort stor nytta under de år som det funnits till och såväl klubbar, som polis som supportrar talar varmt om SLO:ernas arbete och projektet har fått stor uppmärksamhet internationellt. Titt som tätt åker svenska SLO:er utomlands för att föreläsa för andra länders SLO:er om hur vi jobbar i Sverige. Denna resa gick dock ut på att lära sig mer om det tyska sättet att jobba med SLO.

I Hamburg tog St. Pauli emot svenskarna i deras Fanladen och klubbens SLO Justus Peltzer berättade om hur deras arbete ser ut båda match- icke matchdag men även det sociala arbetet de gör tillsammans med det som kallas ’Fan Projekt’.

– Det är otroligt intressant att höra hur SLO:er i ett annat land jobbar och hur de hanterar utmaningar som kommer efter vägen. Givetvis finns det olikheter men även många likheter i vårt arbete, säger Fredrik Jansson, SLO i Östersund.

Dag två gick resan till Bremen och möte med Julia Duevelsdorf, Head SLO i Werder Bremen. Besöket började med en genomgång där Julia berättade om hur deras team lägger upp arbetet. Sedan delades gruppen upp och några fick se varifrån trygghets- och säkerhetsarbetet koordinerades ifrån och några fick träffa Ingolstadts SLO samt vara med på avstämningsmöte mellan SLO:er, säkerhetsansvariga och polis som äger rum cirka en halvtimme innan matchstart.

– Det var väldigt intressant att se skillnaden på SLO-organisationen här jämfört med St. Pauli. Här påminde arbetssättet mer om den ”svenska modellen”, säger Frida Nywertz, SLO i Örgryte.

Läs mer om Stå upp för fotbollen på stauppforfotbollen.se

Fakta SLO:
En Supporter Liaison Officer är en person från de egna leden som har god kännedom om sin egen klubb och dess supportrar och är den givna kontakten när kommunikationen går från båda hållen mellan supportrarna, klubbarna och polisen inför, under och efter match. SLO:n är helt enkelt spindeln i nätet när de olika parternas åsikter och ståndpunkter ska förmedlas mellan varandra.