För fyra svenska klubbar börjar nu förberedelserna för sommarens kval till Champions League och till Europa League på allvar. Samtliga fyra klubbar får alla ett viktigt bidrag från Svenska Spel som är till för att underlätta resan mot ett gruppspel i Europa. Pengar som genom åren visat sig vara starkt bidragande i svenska internationella framgångar.

Svenska Spel bidrar varje år med tre miljoner kronor till Europabonusen men potten varierar från år till år beroende på att det svenska lag som kvalificerar sig för ett gruppspel i Europa betalar tillbaka 1.5 gånger pengarna till kommande års pott. Förra året nådde Malmö FF gruppspelet i Europa League och potten är således större i år. Europabonusen finns till för att ge de svenska lag som ska kvalspela bästa möjliga förutsättningarna att kunna förbereda sig för kvalet och för att kunna nå ett gruppspel.

– Den här bonusen är en mycket viktig del av ett större pussel för att nå en plats i Europaspelet, har Malmö FF:s vd Niclas Carlnén tidigare sagt om Europabonusen.

2019 fördelas den totala potten på fem miljoner kronor i Europabonusen ut enligt följande:
2 500 000 kronor – AIK för vinst i Allsvenskan och deltagande i kvalet till Champions League
833 333 kronor – IFK Norrköping för andraplatsen i Allsvenskan och kval till Europa League
833 333 kronor – Malmö FF för tredjeplatsen i Allsvenskan och kval till Europa League
833 333 kronor – BK Häcken för seger i Svenska Cupen och kval till Europa League

Sveriges bidrag i sommar är AIK som kvalar till Champions League samt IFK Norrköping, Malmö FF och BK Häcken som alla kvalar till Europa League. Sverige ligger just nu 22 på UEFA:s ligaranking, som baseras på de fem senaste säsongerna, men ser i dagsläget ut att tappa viktiga poäng när säsongen 2104/2015 stryks från rankingen. Det innebär bland annat att Norge kommer att passera Sverige på rankingen redan innan sommarens kval har börjat och att sommarens matcher kommer bli extra viktiga för svensk del i ambitionerna att vara den bästa ligan i Norden.

Europakvalet sätter igång från den 9 juli och framåt. AIK går in i den första rundan och samma sak gör IFK Norrköping och Malmö FF i kvalet till Europa League. BK Häcken går som cupmästare in i kvalet i den andra omgången.

Fakta Svenska Spels Europabonus:
Europabonusen infördes säsongen 2014 enligt ett avtal på två säsonger. Inför säsongen 2016 så utvärderades bonusen och förlängdes till och med säsongen 2019. Syftet är att ge de svenska lag som ska kvalspela till Champions League eller till Europa League möjligheten att förbereda sig på bästa sätt.

Svenska Spel satsar tre miljoner per säsong. De lag som når gruppspel betalar tillbaka 1.5 gånger pengarna de fått varvid Europabonusen kan se olika ut från år till år.

De regerande svenska mästarna får störst andel av bonusen medan övriga klubbar delar lika på en lägre summa.

Svenska Spels insats är och förblir tre miljoner kronor. Att bonusen varierar beror på huruvida svenska lag klarar av att kvalificera sig för ett gruppspel i Europa eller ej.

Fakta Europakvalet 2019:
AIK representerar Sverige i kvalet till Champions League. Kvalet inleds den 9 juli och AIK går in i det fösta kvalrundan. För motståndet står Ararat-Armenia.

Vinnaren i mötet mellan AIK och Ararat ställs mot vinnaren mellan Maribor (Slovenien) och isländska Valur Reykjavik. Om AIK tar sig vidare till andra omgången startar man på bortaplan.

IFK Norrköping, Malmö FF och BK Häcken kvalar till Europa League. Kvalet inleds den 10 juli. IFK Norrköping och Malmö FF går in i det första kvalrundan där det väntar matcher mot Saint Patrick´s Athletic FC respektive vinnaren av Ballymena United FC eller NSI Runavik.

Om Malmö FF tar sig vidare från första rundan av kvalet till Europa League (möter antingen Bellymena FC eller NSU Runavik) väntar vinnaren mellan slovenska NK Domzale och Balzan FC från Malta.

IFK Norrköping möter Saint Patrick´s Athletic i den första kvalomgången till EL och tar sig Peking vidare möter man antingen vitryska Dinamo Minsk eller FK Liepaja från Lettland.

Som vinnare av Svenska Cupen går BK Häcken in i den andra kvalrundan till Europa League. Här lottades göteborgarna mot AZ Alkmaar från Nederländerna. Matcherna inleds från den 25 juli.