Elitfotbollen gör sig redo att öppna upp Superettan för publik från och med den 1 juni. I första skedet 500 åskådare. Samtidigt är sommarvärmen är på intågande, en allt större del av den svenska befolkningen blir vaccinerade mot covid-19 och smittotalen ser ut att sjunka snabbt.
– Sverige är inne i ett läge där man kan öppna upp det mesta redan nu. Man måste lita på vaccineringen och elitfotbollens säkra öppningsprotokoll, menar Sverker Nilsson, talesman för Fotbollsläkarna.

I Svensk Elitfotbolls egna öppningsplan beskrivs hur elitfotbollen stegvis skulle kunna välkomna publiken tillbaka på ett säkert sätt. Där finns detaljerad beskrivning om publikmängd, social distansering, hur arenan ska delas in i olika zoner och sektioner med egna in- och utgångar, differentierade tider för in- och utpassage, riktlinjer för hygien samt hur arrangören ska arbeta för att säkerställa att det inte blir köbildningar. Endast sittande publik kommer vara tillåtet. Dialogen med myndigheterna har dock uteblivit. När publik tillåts från 1 juni så beräknas 50% av den vuxna befolkningen i Sverige ha fått minst en dos av vaccinet. Öppningen sker i första hand för Superettan, eftersom Allsvenskan har EM-uppehåll, och det blir 500 i publik på läktarna.

Sverker Nilsson, lagläkare i Falkenbergs FF och talesperson för Fotbollsläkarna, som är klubbläkarnas organisation, säger att fotboll spelas utomhus där covid-19 smittar betydligt mindre än inomhus och att det borde gå att välkomna fler tillbaka till arenan redan nu. Läkarna har fått en framträdande roll för att säkra att allt sköts på ett smittsäkert sätt.

– Fotbollsarenor är stora öppna ytor utomhus och det går att sprida ut publiken på ett bra sätt. Det är heller inga problem att se till att publiken inte trängs eller hamnar i köer. Klubbarna har bra organisationer för att klara av det och jag tycker det beskrivs bra i den öppningsplan som elitfotbollen tagit fram. Smittan går ner i snabb takt nu och vi måste ha förtroende för vaccineringen. De som skulle få förmånen att se matcherna på plats skulle lyssna på direktiven och anpassa sig, det är jag övertygad om.

201017 Falkenbergs läkare Sverker Nilsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och Örebro den 17 oktober 2020 i Falkenberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0045

Fler och fler länder ute i Europa väljer att öppna upp för publik på stora evenemang, däribland fotbollen. Danska ligan har möjliggjort för publik på ett framgångsrikt sätt. England och Nederländerna har gjort testmatcher tillsammans med sina respektive myndigheter och under sommarens EM så kommer det att släppas in publik. I Sverige har det inte varit möjligt med någon publik alls under 2021 och det har heller inte funnits dialog med myndigheterna om att kunna släppa in upp till de 15% av arenornas sittplatskapacitet som elitfotbollen själv har föreslagit.

– Vi talar inte om fullsatta arenor vare sig i Sverige eller i utlandet men det handlar om en betydande del publik. Olika länder hanterar publiken på olika sätt. I Sverige har vi inte officiella vaccinationspass ännu men eftersom regeringen under hela pandemin har tryckt på individens egna ansvar så tycker jag det räcker med att varje person som går in på arenan intygar att denne känner sig frisk, inte har symptom och inte har vistats nära en person med bekräftad covid-19 de senaste dagarna.

Från och med den 1 juni så kan arenor i Allsvenskan och Superettan välkomna 500 åskådare tillbaka i ett första steg.