Sverige är klart för U19-EM i Georgien i sommar efter att Brommapojkarnas Viktor Gyökeres avgjort mot Italien samtidigt som Belgien förlorade mot Irland. Mästerskapet är Sveriges första någonsin på U19-nivå.
– När killarna efter slutsignalen förstått att de tagit sig vidare till EM som första svenskt P19-landslag blir det bra stämning, säger Förbundskaptenen till SvFF:s hemsida efter matchen.

Sverige hade en liten chans att nå U19-EM inför den sista omgången av Elite rounds gruppspel men då behövde Claes Erikssons mannar besegra Italien samtidigt som värdlandet och dåvarande fullpoängaren Belgien skulle förlora poäng mot Irland.

Belgien gjorde tidigt ett självmål mot Irland och hamnade snabbt i ett läge där de fick jaga. Samtidigt hade Sverige 0-0 på Italien och ett svenskt mål skulle räcka att vinna gruppen. Väntan blev lång men med 20 minuter kvar att spela gjorde Brommapojkarnas inhoppare Viktor Gyökeres 1-0 till Sverige och samtidigt hade Belgien inte gjort något mål på Irland.

Väntan blev lång men Sverige höll undan och vann mot Italien och Irland gjorde heller inga misstag och besegrade Belgien. Det gör att Sverige vinner gruppen på samma poäng som Irland och spelar U19-EM som ett av åtta lag i sommar.

– Italien har en jättechans alldeles i slutet. Men de missar med någon enstaka centimeter och vi vinner den jämna matchen. Mot Belgien var det tvärtom, jämnt men med Belgisk seger. Det är sådant som brukar jämna ut sig, säger Classe Eriksson.

Sverige förlorade den första matchen i gruppspelet. Belgien vann med 2-1. I den andra gruppmatchen tog Sverige revansch och besegrade Irland med klara 3-0. Trots det var förutsättningarna knepiga inför den sista matchen eftersom inbördes möten gick före målskillnad. Därför skulle en seger inte räcka om Belgien samtidigt vann över Irland. Men förutsättningarna gick Sveriges väg och U19-landslaget spelar EM i Georgien i sommar.

Det är en stark svensk trupp som kommer att spela U19-EM. Många har redan erfarenhet från både Allsvenskan och Superettan. I den svenska startelvan mot Italien kommer sju spelare, och alla sex spelare på bänken, från svenska Tipselitklubbar och tio av spelarna i truppen har fått poäng i Certifieringen. Den svenska Tipselitverksamheten fortsätter ge resultat.

– Det är oerhört roligt att ett svenskt P19-landslag tar sig till EM för första gången. Det känns jättekul och Sverige är på g på bred front. Det är inte enstaka åldersgrupper som gör det bra utan 99-landslaget gick bra i EM förra året, U21 spelar EM i sommar igen. Svensk fotboll är väldigt bra, står sig stark på ungdomssidan, och jag är ganska säker på att vi kommer få se det i A-landslaget inom några år.

Övriga länder i sommarens U19-EM är värdlandet Georgien samt England, Tyskland, Bulgarien, Tjeckien, Portugal och Nederländerna. Matcherna spelas mellan 2-15 juli. U19-EM lottas den 13 april.

Matchfakta:
Italien – Sverige 0-1
Vitkor Gyökeres, min.69

Gruppen:
1. Sverige 6p
2. Irland 6p
3. Belgien 4p
4. Italien 1p

Sveriges lag:
Viktor Johansson, Aston Villa

Felix Beijmo, IF Brommapojkarna
Mattias Andersson, Juventus
Thomas Poppler Isherwood, Bayern München
Anton Kralj, Malmö FF

Mattias Svanberg, Malmö FF
Dusan Jajic (K), Hammarby IF
Besard Sabovic, Djurgårdens IF
Sead Haksabanovic, Halmstad BK

Alexander Isak, Borussia Dortmund
Isac Lidberg, Hammarby IF

Bänken: 
Marko Johansson, Trelleborgs FF
Marcus Degerlund, Hammarby IF
Dennis Hadzikadunic, Malmö FF
Carl Johansson, Kalmar FF
Samuel Adrian, Malmö FF
Viktor Gyökeres, IF Brommapojkarna

Svante Ingelsson, Kalmar FF var avstängd efter två gula kort.

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Svenska Spel Tipselit är ett 25-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll.

Varje år bidrar Svenska Spel med 12 miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll. Pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut enligt ett certifieringssystem bland de deltagande 59 klubbarna.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga svensk fotboll för framtiden.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se